MAEIE

Va accepta Chișinăul să deschidă secții de votare pentru alegerile din Rusia? Popșoi: nu putem interzice scrutinul pe teritoriul Ambasadei

Chișinăul încă discută dacă să deschidă secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Precizarea a fost făcută de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe. În același timp, potrivit lui Popșoi, Moldova nu poate interzice scrutinul pe teritoriul Ambasadei Moscovei la Chișinău. Cu toate acestea, a evidențiat ministrul, deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană este inacceptabilă iar dacă se va întâmpla acest lucru Chișinăul va trebui să ia măsuri. 

La emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Mihai Popșoi a fost întrebat dacă autoritățile moldovenești vor accepta deschiderea secțiilor de votare, în Republica Moldova, pentru alegerile prezidențiale ruse din martie.

Este un subiect care se discută în acest moment. Cum vom avea o decizie, aceasta va fi anunțată. Este o decizie care trebuie consultată, așa încât să fie ce mai bună, cea mai oportună”, a comunicat ministrul.

Întrebat „în care parte înclină balanța cel mai mult” și dacă Moldova va fi „solidară cu Ucraina, cu atât mai mult că Rusia va deschide secții în teritoriile ocupate ilegal în Ucraina”, vicepremierul a răspuns: „Problema deschiderii secțiilor de votare, inclusiv în Republica Moldova, a apărut și la alte scrutine având încercarea sau deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, lucru care este inacceptabil. Noi, conform Convenției de la Viena, nu putem interzice scrutinul pe teritoriul Ambasadei. Acest lucru este problematic și din punct de vedere al dreptului internațional, dar și din punct de vedere practic. Cât privește alte încercări de a deschide secții de votare, acest lucru trebuie discutat”.

Popșoi a evidențiat că deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană „este inacceptabilă”.

Cu mare regret acest lucru s-a întâmplat în trecut, dar fără acordul autorităților constituționale a Republicii Moldova nu poate fi deschisă nici o altă secție de votare decât cea din ambasadă, dar și aceasta evident trebuie să aibă un acord formal din partea autorităților”, a menționat vicepremierul.

Întrebat ce va face diplomația de la Chișinău dacă Rusia va deschide secții de votare în regiunea transnistreană, contrar voinței Chișinăului, oficialul a spus: „Îmi vine greu să răspund la această întrebare acum, trebuie să avem un anumit plan de reacții. (…) Trebuie să nu admitem această situație. În cazul în care acest lucru se va întâmpla va trebui să luăm măsuri”.

Menționăm, pe 26 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a spus că Rusia va deschide aproape 300 secții de votare în afara țării pentru alegerile prezidențiale din martie, inclusiv în țările pe care autoritățile de la Kremlin le numesc „neprietenoase”, potrivit Radio Svoboda. Din cauza reducerilor de personal și a închiderii instituțiilor diplomatice din țările baltice, Germania, Finlanda, Cehia, Moldova și alte țări, numărul secțiilor de votare va fi mai mic, a adăugat Zaharova.

***

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc în perioada 15-17 martie 2024. Acestea urmează să fie desfășurate inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate. Autoritățile de la Kiev au declarat că nu vor recunoaște votarea pentru alegerea președintelui rus pe teritoriile anexate, regiunea Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, dar și Crimeea, cerând comunității internaționale să-i sancționeze pe cei care se vor implica în organizarea acestora.

Potrivit legii, Putin în vârsta de 71 de ani este eligibil să candideze pentru încă două mandate de șase ani, după ce actualul mandat va expira anul viitor, ceea ce i-ar putea permite să rămână la putere până în 2036. El deține puterea în Rusia din 1999. Pe 29 ianuarie 2024, Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă l-a înregistrat pe liderul de la Moscova drept candidat la funcția de președinte al Rusiei. Potrivit Interfax, Putin a devenit al patrulea candidat înregistrat la viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia. Anterior, Comisia Electorală Centrală rusă i-a înregistrat drept candidați pe ​șeful comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, Leonid Sluțki, pe vicepreședintele Dumei, Vladislav Davankov, precum și pe deputatul comunist Nicolai Kharitonov.

Pe 16 februarie, Federația Rusă a solicitat Guvernului de la Chișinău deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale ruse. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că examinează cererea și va veni cu un răspuns în perioada următoare.

La anteriorul scrutin prezidențial rusesc, din 2018, au fost deschise 400 de secții de vot în consulate din 145 de țări. Aproape 450.000 de oameni au votat în străinătate, dintre care majoritatea pro-Putin. Tot atunci au fost deschise mai multe secții de votare în stânga Nistrului, unde au votat aproape 74 de mii de cetățeni ruși din regiune, deși Rusia anunța că are 220 de mii de cetățeni. Pentru alegerile legislative în Duma de stat, desfășurate în iulie 2021, Federația Rusă a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova. Cele mai multe dintre acestea, 27, au fost deschise în stânga Nistrului, fiind și cel mai mare număr de secții de votare deschise într-o țară străină.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: