Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks a participat pe 1 noiembrie la evenimentul de lansare a programului „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024. Oficialul european a încurajat cetățenii moldoveni să se informeze din surse sigure despre cum pot accesa platforma fondului și a spus că „Uniunea Europeană a sprijinit crearea fondului de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova ca răspuns la criza energetică”.
Jānis Mažeiks a declarat că „inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene, anul trecut, peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensații la facturi” și că „aceste compensații au redus nivelul sărăciei energetice cu 43%”.
„Îmi face plăcere să fiu prezent la lansarea de către Guvern a celui mai important instrument de adresare a vulnerabilității energetice. Uniunea Europeană a sprijinit crearea fondului de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova ca răspuns la criza energetică. Uniunea Europeană este aproape de cetățenii Republicii Moldova. Deja al doilea an la rând UE sprijină Guvernul – să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile de energie pe durata sezonului rece. Criza energetică provocată de Rusia a afectat puternic țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, UE a găsit resurse necesare ca să sprijine Republica Moldova, a doua țară cea mai afectată de război după Ucraina. (…) Inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene, anul trecut, peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensații la facturi. Aceste compensații au redus nivelul sărăciei energetice cu 43%”, a menționat oficialul european, în timpul unor declarații de presă de la Guvern.
„Încurajez cetățenii să se informeze din surse sigure despre cum pot accesa platforma fondului și vă doresc o iarnă cât mai ușoară și plăcută”, a conchis diplomatul.
***
Începând de astăzi, 1 noiembrie 2023, este deschisă înregistrarea cetăţenilor pe platforma compensatii.gov.md. Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a comunicat pe 1 noiembrie detalii despre procedura de înregistrare în sistemul informaţional şi modalitatea de acordare a compensaţiilor. Potrivit lui Buzu, autoritățile „sunt pe ultima sută de metri de a clarifica” dacă compensațiile vor fi în acest an mai mari sau mai mici, în comparație cu anul trecut. Este clarificat și impactul bugetar în acest an.
Potrivit autorităților, compensațiile vor fi acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Anul trecut, peste 895 000 de gospodării din țara noastră au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!