Premierul Dorin Recean a declarat că, în ultimele zile, Guvernul a lucrat la elaborarea unui plan pentru a schimba abordarea în justiție. Iar pe 14 noiembrie va fi prezentată prima versiune. „Trebuie să avem o abordare sistemică și, după cum s-a mai menționat, nu putem merge cu mănușile albe”, a adăugat oficialul, menționând că la elaborarea planului a fost implicat Ministerul Justiției, totodată a fost solicitată opinia Consiliului Superior al Magistraturii dar și a Consiliului Superior al Procurorilor. Întrebat dacă la „scoaterea mănușilor albe” se va trece peste normele legislației, Recean a declarat că „toate modificările vor fi în cadrul constituțional”. Precizăm, urmare a ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 11 noiembrie, Maia Sandu a anunțat că Guvernul și Parlamentul vor veni cu un plan pentru a asigura examinarea prioritară a dosarelor care vizează corupția politică și cumpărarea de voturi, totodată să fie redus termenul de examinare a acestora.
„Prima versiune a acestui plan va fi prezentată chiar mâine. În aceste zile am lucrat cu echipele și de la Ministerul Justiției dar și am solicitat opinia tuturor ramurilor independente din acest domeniu, mă refer la CSM, CSP, pentru ca să ne expunem cum noi să ne pregătim pentru următorul val de fraudare pentru că am observat acest fenomen. El parțial a putut fi stăvilit de către intervenția, în mod special, a poliției, a CNA-ului și a câtorva procurori și judecători. Dar trebuie să avem o abordare sistemică și noi după cum s-a mai menționat nu putem să mergem cu mănușile albe. Trebuie să schimbăm și abordarea”, a comunicat Recean, pe 13 noiembrie, în timpul unor declarații pentru jurnaliști.
El a ținut să mai adauge că Republica Moldova luptă „cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu sume exorbitante – aproape 2% din produsul intern brut al Republicii Moldova”. „Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid unde este atacat fundamentul democrației”, a adăugat Recean.
La întrebarea ce înseamnă „scoatem mănușile albe” și dacă în acest proces se va trece peste normele legislației, Recean a răspuns: „Categoric nu. Absolut toate modificările vor fi în cadrul constituțional”.
Pe 11 noiembrie, președinta Maia Sandu a convocat în ședință membrii Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta „despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”. Urmare a întrunirii, Sandu a declarat că s-a discutat despre lucrurile care trebuie să se întâmple în Republica Moldova, în următoarele săptămâni și luni, în cazul problemei corupției politice. Președinta a mai spus că Guvernul și Parlamentul vor veni cu un plan pentru a asigura examinarea prioritară a dosarelor care vizează corupția politică și cazurile de cumpărare de voturi, totodată să fie redus termenul de examinare a acestora. Detalii AICI.
***
Pe 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc turul II al scrutinului prezidențial. Maia Sandu, care a concurat pentru al doilea mandat consecutiv, a câștigat alegerile.
Alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional din 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată, potrivit autorităților, de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional.
Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetățenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale rusești, potrivit autorităților.
Urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a spus că Moldova s-a confruntat „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Detalii AICI.
Iar pe 24 octombrie, Maia Sandu a declarat că a fost informată despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu a mai spus că justiția din Moldova „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.
Ulterior, Maia Sandu a spus că bunele practici internaționale în materie de reforma justiției s-au dovedit insuficiente și că „cea mai importantă lecție este că nu poți să faci reforma justiției cu „mănuși albe””. „Deci imediat după aceste alegeri, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a comunicat Sandu într-un interviu. Detalii AICI.
Urmare a turului II de scrutin prezidențial, premierul Dorin Recean a denunțat o fraudare „masivă” a votului. Oficialul a adăugat că justiția nu a funcționat suficient și „tocmai de asta am ajuns în situația în care s-a dezvoltat o rețea atât de mare de fraudare a votului”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!