BBC

Vaccinul dezvoltat în Rusia ar oferi o eficiență de „peste 95%”. Cercetătorii din Moscova susțin că nu au găsit „nici un efect advers sever”

Eficacitatea vaccinului rus împotriva infecției cu coronavirus „Sputnik V” ar fi de peste 95%. Acest lucru a fost anunțat de dezvoltatorul vaccinului, Centrul de cercetare Gamaleia din Moscova şi Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) într-un comunicat comun.

„Datele preliminare privind voluntarii în a 42-a zi după prima injecție arată eficacitatea vaccinului peste 95%”, a spus dezvoltatorul într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor preliminare ale celei de-a doua analize, eficienţa vaccinului rusesc după 28 de zile era de 91,4 %. Potrivit analizelor clinice, eficienţa de 91,4 % a fost demonstrată în rândul a 39 de persoane infectate.

În total, 14 095 de voluntari au primit vaccinul şi 4 699 au primit placebo, potrivit comunicatului oficial.

În prezent, 40 000 de voluntari participă la faza a treia a studiilor clinice, dintre care peste 22 000 au fost deja injectaţi cu o primă doză, iar 19 000 au primit atât prima, cât şi a doua doză.

În timpul studiilor clinice, experţii ruşi nu au detectat reacţii adverse „neprevăzute” ale vaccinului în rândul voluntarilor.

De asemenea, Rusia a lansat producţia vaccinului deshidratat, folosind tehnologia de liofilizare, care va facilita mai ales transportul său pe pieţele internaţionale, inclusiv în regiunile cu acces dificil şi în cele cu climă tropicală.

Primele tranşe ale vaccinului Sputnik V vor ajunge pe piaţă pentru clienţii internaţionali în ianuarie 2021, în baza acordurilor încheiate deja de Rusia cu mai mulţi parteneri străini.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: