Funcționarii publici care au reprezentat statul în administrarea SA „Tutun – CTC” și au admis rezultate proaste, care au dus la deprecierea valorii întreprinderii trebuie trași la răspundere. Este concluzia președintelui comisiei legislative care a analizat procesul de privatizare. Raportul a fost prezentat joi, 13 februarie, în parlament. Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), Igor Munteanu, a propus sesizarea organelor de drept, însă a precizat că rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în SA „Tutun – CTC” la concursul comercial din 11 ianuarie 2019, din inițiativa statului, nu este necesară.
Potrivit raportului, decizia de privatizare era o soluție optimă pentru guvernul Republicii Moldova. Menținerea pachetului de acțiuni „Tutun-CTC” SA în proprietatea statului ar fi dus iminent la stoparea producerii, iar ulterior la incapacitate de plată. Comisia a stabilit că, în perioada 2016-2019, vânzările s-au redus de trei ori, iar capacitățile de producție se utilizau la doar 10%.
„Asta vorbește de managementul extrem de prost, de faptul că niciuna dintre agențiile stat nu a avut interes să vadă de ce lucrurile merg atât de prost. Cheltuielile administrative au crescut spectaculos, iar cheltuieli pentru modernizarea întreprinderii nu s-au făcut în ultimii zece ani deloc. Asta a influențat decizia guvernului de a privatiza întreprinderea”, a declarat președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu.
Din actele prezentate de către „Tutun-CTC” SA se vede că în categoria „Creanțe comerciale la situația din 31.12.2017” apar un șir de companii (distribuitori) care au fost atrase în această manipulare. Astfel, vânzarea a fost efectuată doar documentar, iar rezultatele financiare pentru anii 2017-2018 au fost denaturate înainte de concurs.
„Șase companii au luat loturi foarte mari din partea companiei doar documentar, îndatorându-se în mod artificial față de întreprinderea care le-a pus la dispoziție. Acest lucru a creat denaturări în contabilitatea întreprinderii. Este de datoria Procuraturii să investigheze”, a menționat Igor Munteanu.
La rândul lor, distribuitorii, prin aceste manipulări, au beneficiat și de un șir de beneficii de la „Tutun-CTC” SA sub formă de credite marfare, vacanțe la plata mărfii, dar și TVA în cont.
„Se creează o impresie clară că situația dată s-a format pe parcursul a mai multor ani. Or, la situația din 31 decembrie 2018, „Tutun-CTC” SA, pe fondul la vânzări de 88 de milioane de lei, înregistrează creanțe comerciale, marfă neachitată, în sumă de 68 de milioane de lei”, se precizează în raport.
Amintim că, în luna ianuarie 2019, 90,81% din acțiunile S.A. „Tutun-CTC” au fost privatizate de Î.C.S. „LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” S.R.L. Agenția Proprietății Publice anunța atunci că întreprinderea de stat a fost vândută cu de 167 761 000 de lei.
În septembrie 2019, președintele comisiei legislative de anchetă privind privatizarea Tutun CTC, Igor Munteanu, a anunțat că agentul economic care a privatizat întreprinderea refuză să o mai gestioneze și cere ca statul să-i întoarcă banii pe care i-a plătit.
Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.