Vicepremierul Andrei Spînu, factură de 6 200 lei pentru gaz: „Sunt printre persoanele care pot achita această sumă”
Full Article 3 minutes read

Vicepremierul Andrei Spînu, factură de 6 200 lei pentru gaz: „Sunt printre persoanele care pot achita această sumă”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a primit luna aceasta o factură de 6 200 de lei pentru gaz. În cadrul ediției din 17 ianuarie a emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău, oficialul a precizat că își permite să o achite, ba chiar ar renunța la compensația oferită de Guvern consumatorilor casnici.

„Factura care mi-a venit a fost de 6200 de lei pentru o suprafață de 250 m2. (…) Eu cred că sunt printre persoanele care pot achita această sumă și dacă va fi acel mod de renunțare la acea compensație, o voi face”, a declarat vicepremierul.

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse de Andrei Spînu, acesta locuiește într-o casă cumpărată în 2018, cu suprafața de 125,2 m2. Imobilul este evaluat la 1,5 mln lei. Anterior, presa a scris că locuința se află în sectorul Rîșcani al capitalei, iar valoarea de piață ar fi de circa 400 mii euro.

 

Vicepremierul Andrei Spînu, factură de 6 200 lei pentru gaz: „Sunt printre persoanele care pot achita această sumă”

declarație de avere

Anterior, primarul capitalei Ion Ceban s-a arătat indignat de faptul că a primit o factură ce depășește 4 200 de lei. Și președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a dezvăluit că are de achitat luna aceasta peste 5000 de lei, sumă care „l-ar fi speriat”.

Potrivit Moldovagaz, în decembrie 2021, consumatorii casnici au consumat cu aproape 55% mai mult gaz decât în luna noiembrie.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie,  tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Totuși, oficialul estimează că, luna viitoare, prețul la bursă pentru gaz va scădea.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: