Vicepremierul Nicu Popescu s-a întâlnit, la Kiev, cu șeful Naftogaz. Va fi creat un grup de lucru cu partea ucraineană
Full Article 2 minutes read

Vicepremierul Nicu Popescu s-a întâlnit, la Kiev, cu șeful Naftogaz. Va fi creat un grup de lucru cu partea ucraineană

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o întrevedere, în capitala Ucrainei, cu Yuriy Vitrenko, președintele Consiliului de administrație al companiei ucrainene Naftogaz.

Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, discuțiile au avut loc în contextul cooperării bilaterale existente între Moldova și Ucraina. Oficialii au discutat despre consolidarea interacțiunii în domeniul energetic în vederea diversificării surselor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și, respectiv, sporirii securității statului nostru în sectorul respectiv.

„Având în vedere criza energetică fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe țări europene, am convenit cu partea ucraineană să creăm un grup de lucru care va permite preluarea expertizei Ucrainei privind importul de gaze. Am abordat soluțiile tehnice pe care le putem implementa în cooperare cu autoritățile din Ucraina, în scopul furnizării neîntrerupte a gazelor naturale în țara noastră”, a menționat Nicu Popescu.

În ajun, în contextul securității energetice și livrării de gaz în Republica Moldova, ministrul de Externe a confirmat că a primit o invitație de a merge, în noiembrie, la Moscova, pentru o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Între timp, delegația Republicii Moldova, din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, va rămâne la Moscova mai mult decât s-a preconizat inițial. Asta deoarece discuțiile pe tema furnizării gazelor naturale vor continua și vineri. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban, în seara de 21 octombrie.

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: