Vicepremierul Vlad Kulminski s-a întâlnit, la Bender, cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev
Full Article 2 minutes read

Vicepremierul Vlad Kulminski s-a întâlnit, la Bender, cu reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski și reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, au avut pe 3 septembrie o întrevedere în incinta sediului din or. Bender a Misiunii OSCE în Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare, reprezentanții politici au discutat „cele mai actuale subiecte de pe agendă și au convenit asupra necesității identificării unor soluții în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Problematica autovehiculelor cu plăci de model neutru a figurat pe agenda discuțiilor, fiind relevate potențiale mecanisme practice de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare din or.Tiraspol și or. Râbnița și de sporire a numărului de beneficiari ai acestui serviciu public oferit de autoritățile Republicii Moldova.

De asemenea, s-a agreat ca în timpul apropiat să fie relansată activitatea grupurilor de lucru sectoriale, în special a experților în domeniul transportului auto în vederea determinării soluțiilor tehnice la problemele care apar în proces.

La fel, au fost abordate și alte subiecte importante, precum aprovizionarea cu loturi de vaccin împotriva Covid-19 a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în grafie latină, eliminarea impedimentelor în calea liberei circulații ș.a.

***

Începând cu 1 septembrie, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre.

Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare. Zilele trecute, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că Ucraina a amânat până anul viitor obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre, pentru a putea merge în statul vecin. Ulterior, Serviciul Vamal al Ucrainei a dezmințit informația.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va cere explicații de la Guvernul Ucrainei și de la participanții la negocierile în format „5+2”.

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat drept „revoltătoare” decizia Kievului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: