Victoriabank a ieșit învingătoare în urma concursurilor demarate de autoritățile locale privind intermedierea emiterii de obligațiuni municipale, proiect în premieră în Republica Moldova. Pentru autoritățile publice, emiterea obligațiunilor municipale va reprezenta o sursă alternativă de finanțare a proiectelor locale, iar pentru investitori o oportunitate de diversificare a investițiilor. La această etapă, primăriile din Sîngera și Ceadîr-Lunga vor realiza primele emisiuni de obligațiuni municipale din țară.
„Suntem bucuroși și onorați că Victoriabank, membră a Grupului Banca Transilvania, a fost selectată în calitate de intermediar financiar. Una din prioritățile de bază ale activității noastre este introducerea și promovarea noilor servicii, produse și tehnologii pe piața financiară din Republica Moldova. Pentru Victoriabank este un mare avantaj suportul din partea grupului financiar Banca Transilvania și în special din partea BT Capital Partners, o echipă experimentată formată din profesioniști din România, situată pe primul loc în topul intermediarilor la Bursa de Valori Bucuresti. În aceste condiții suntem încrezători că etapele de emitere a obligațiunilor vor fi parcurse cu succes”, a declarat Vicepreședintele Victoriabank, Vasile Donica.
BT Capital Partners este intermediarul care în 2020 a ocupat primul loc privind volumul de tranzacții, iar din prisma proceselor de emisiune a vânzărilor, deține toată experiența necesară pe care o va împărtăși cu colegii lor de la Victoriabank.
„Experiența noastră pe piața de emisiuni de obligațiuni municipale sau corporative sau de acțiuni, este de peste 15 ani, iar în ultimii cinci ani am fost primul intermediar pe piața de emisiuni de obligațiuni cu valori de tranzacție de peste 3.5 miliarde de euro. Ne bucură să vedem deschiderea autorităților pentru sprijinirea acestor procese și deoarece primele proiecte de așa gen nu sunt cele mai ușoare, ne bucură că sunt două primării care au avut curajul să-și asume acest pionierat. Sunt convinsă că, împreună cu colegii noștri, vor fi obținute rezultatele așteptate și această primă acțiune va reprezenta începutul acestui instrument pe piața de capital din Republica Moldova”, a concretizat CEO BT Capital Partners, Daniela Secară.
Autoritățile locale deja știu cum vor folosi resursele atrase prin intermediul emisiunii de obligațiuni municipale.
„Un proiect important nu doar pentru piața de capital, este un proiect important pentru Republica Moldova în general, și, în special, pentru primăriile locale. Proiectul de emisiuni de obligațiuni pentru Sângera va fi de cinci milioane de lei. Din acest proiect se va finanța construcția unui apeduct. Sunt sigur că o sa fie de succes”, susține Valeriu Popa, Primarul orașului Sângera.
Proiectul „Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale”, este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” cu suportul financiar al Ambasadei Olandei la Chișinău.
„Sunt onorat să mă aflu aici, la ceremonia de semnare a contractului cu primăriile orașelor Ceadîr-Lunga și Sîngera și partenerul financiar Victoriabank. Credem cu fermitate că acest instrument folosit în premieră în Republica Moldova va contribui la fortificarea autonomiei financiare locale și la dezvoltarea comunităților. Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos manifestă susținere față de autonomia locală și față de autoritățile locale angajate în proiecte de dezvoltare comunitară”, a menționat Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Floris van Eijk.
„Cele mai importante etape pe care urmează să le întreprindem sunt pregătirea setului de documente necesare pentru derularea ofertei, obținerea avizului de la Ministerul de Finanțe, sondarea pieței pentru structurarea realistă a acestei oferte, înregistrarea prospectului ofertei la Comisia Națională a Pieței Financiare. O prioritate mai este și promovarea acestor obligațiuni și a proiectului investițional, întâlnirea cu potențialii investitori, alocarea obligațiunilor, admiterea spre tranzacționare a obligațiunilor la Bursa de Valori”, a conchis Vicepreședintele Victoriabank, Vasile Donica.
Proiectul „Obligațiunile guvernamentale locale – ca măsură de sporire a autonomiei locale” are drept scop sporirea capacității Autorităților Publice Locale de a obține fonduri pentru proiecte de infrastructură locală prin emiterea obligațiunilor guvernamentale locale și a le oferi suport APL-urilor pentru a gestiona aceste resurse într-un mod transparent, incluziv și eficient, pentru a contribui creștere a autonomiei financiare locale și la dezvoltarea regională.
Victoriabank este unul dintre cele mai recunoscute branduri din Republica Moldova. În 2018, Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, a devenit acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD. Instituția bancară traversează un proces complex de change management și de transformare culturală, iar investițiile în platformele digitale rămân o prioritate, acestea reprezentând viitorul. Potrivit statisticilor publice ale Băncii Naționale a Moldovei, Victoriabank este banca sistemică cu procentul cel mai mare de tranzacții efectuate de clienți fără numerar din numărul total de operațiuni bancare.