Victoriabank, rezultate financiare preliminare la 31 martie 2021

În primul trimestru al anului 2021 Victoriabank s-a evidențiat prin dezvoltare, adaptare la criza prelungită generată de pandemia de COVID-19 și promovare de soluții bancare noi.

Victoriabank continuă să-și susțină clienții și să-i surprindă plăcut prin furnizarea de servicii și produse bancare inovative ce mereu tind să corespundă așteptărilor acestora. Printre acțiunile întreprinse de Bancă în acest sens, pe parcursul primului trimestru al acestui an, se numără:

  • Susținerea sectorului agricol din Republica Moldova prin oferirea unei game largi de produse și credite optimizate din punct de vedere al graficului, termenului de rambursare extins, garanțiilor acceptate, precum și al fiecărei caracteristici de creditare, astfel încât să complementeze strategia de dezvoltare aleasă de client;
  • Lansarea produselor specifice IMM-urilor;
  • Oferirea unor condiții transparente și flexibile pentru Creditul de consum negarantat fără garanții materiale și justificarea utilizării creditului;
  • Demararea proiectului ”Adu-ți salariul la Victoriabank”, dedicat celor care doresc să beneficieze de flexibilitate în alegere și în utilizarea serviciilor bancare ce oferă multiple facilități, inclusiv accesul la platforma multifuncțională de online banking VB24;
  • Facilitarea plăților prin intermediul VB24 Pay: cumpărături contactless la comercianți și transferuri de bani, toate prin telefon;
  • Extinderea în teritoriu a campaniei de succes #CumpărăDeLângăTine, gândită ca un gest firesc de solidarizare cu antreprenorii și companiile locale;
  • Modernizarea a noi unități Victoriabank, care oferă o vizibilitate adaptată noului brand și servicii gratuite de rețea Wi-Fi, care permit personalului băncii să promoveze aplicațiile mobile precum VB24 Mobile și VB24 Pay clienților în timp ce aceștia se află chiar în unitatea băncii. Astfel, clienții sunt ghidați să-și instaleze aplicațiile în telefon, să înroleze cardurile în wallet, să achite utilitățile, să realizeze transferuri, să aplice limite tranzacționale direct din telefonul mobil;
  • Lansarea în parteneriat cu IBA Group și Visa a aplicației inovative tapXphone, care transformă un smartphone într-un terminal de plată POS utilizabil în transportul public din Chișinău.

În toată această perioadă Victoriabank a urmărit atent evoluțiile macroeconomice și apetitul de creditare al clienților, continuând să susțină populația și economia.

„Criza pandemică afectează în continuare mai multe sectoare ale economiei. Poziția mea fermă e că șansa de a reveni la normalitate depinde de fiecare din noi, de solidaritatea și implicarea noastră, de identificarea noilor oportunități, facilități și soluții, astfel încât să fim pentru clientul nostru un partener de încredere. Sunt prioritare măsurile anti-pandemice pentru a putea relansa business-ul,  consumul și activitatea  economică în ansamblu”, a declarat Președintele Comitetului de direcție al Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu.

Eforturile Victoriabank de susținere a clienților pe timp de criză au contribuit la o evoluție constantă a cifrei de afaceri a băncii:

  • Activele Victoriabank au constituit 16,069 milioane de lei la finalul lunii martie 2021, majorându-se cu peste 700 milioane de lei față de sfârșitul anului 2020;
  • Portofoliul de depozite clienți a ajuns la 12,629 milioane de lei, înregistrând o creștere de aproape 700 milioane de lei față de sfârșitul anului 2020;
  • Portofoliul de credite clienți persoane fizice și juridice (principal) la data de 31 martie 2021 a depășit 4,500 milioane de lei;
  • Portofoliul de credite persoane fizice a crescut de la început de an cu 4.4% sau cu aproximativ 100 milioane de lei;
  • Calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătățit continuu, rata creditelor neperformante diminuându-se la un minim al ultimilor cinci ani (14.34%);
  • Rata fondurilor proprii s-a majorat până la 42.30%, iar Fondurile proprii au depășit valoarea de 2,000 milioane de lei, cu aproximativ 50 milioane de lei mai mult decât la sfârșitul anului precedent;
  • Profitul net în primul trimestru al anului 2021 a atins valoarea de 37 de milioane de lei;
  • Digitalizarea numărului clienților a continuat: cifra de utilizatori ale aplicațiilor web și mobile banking ale Victoriabank a crescut cu peste 24,000, apropiindu-se de suma de 400,000;
  • Au fost efectuate aproximativ 700 mii de tranzacții web (prin VB24 Web) și aproximativ 850 mii de tranzacții de pe dispozitivele mobile (prin VB24 Mobile).

Victoriabank este în continuare în topul dealerilor primari, iar portofoliul băncii şi al clienților săi constituie peste 26 la sută din totalul valorilor mobiliare de stat emise pe piața primară la finele primului trimestru  al anului 2021.

Totodată, Victoriabank este un angajator important pentru piața forței de muncă din Republica Moldova. Pe tot teritoriul țării, 1,065 de angajați profesioniști își desfășoară activitatea în cele 30 de sucursale și 57 de agenții ale Victoriabank. Expertiza și perseverența angajaților au contribuit la dezvoltarea Băncii.

Informații pentru acționarii Victoriabank: Rezultatele financiare preliminare aferente primului trimestru al anului 2021 sunt disponibile pe site-ul victoriabank.md.

Victoriabank este unul dintre cele mai recunoscute branduri din Republica Moldova. În 2018, Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, a devenit acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD. Instituția bancară traversează un proces complex de change management și de transformare culturală, iar investițiile în platformele digitale rămân o prioritate, acestea reprezentând viitorul. Potrivit statisticilor publice ale Băncii Naționale a Moldovei, Victoriabank este banca sistemică cu procentul cel mai mare de tranzacții efectuate de clienți fără numerar din numărul total de operațiuni bancare cu carduri.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

În Moldova se așteaptă temperaturi caniculare și ploi puternice. Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare

Pe teritoriul Republicii Moldova se așteaptă temperaturi săptămâna viitoare, între 14 și 20 iulie. Cu toate acestea, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea s-ar putea răcori în a doua jumătate a săptămânii, iar în unele regiuni s-ar putea înregistra ploi torențiale cu descărcări electrice.

În nord țării, mercurul din termometre va indica +29°C în timpul zilei, iar noaptea temperatura aerului va coborî până la +17°C. Aici, potrivit prognozelor, se așteaptă ploi puternice miercuri, 16 iulie. Până în weekend, acestea se vor opri.

În raioanele centrale și în Chișinău, săptămâna viitoare sunt așteptate temperaturi de până la 31°C pe timp de zi. Iar în perioada nocturnă valorile termice vor indica aproximativ +18°C. În prima jumătate a săptămânii, meteorologii prognozează cer variabil. Până joi, acesta se va transforma în averse cu descărcări electrice, iar spre weekend cerul se va însenina din nou.

La sud, pe timp de zi, temperaturile vor urca până la +33°C. Noaptea se vor înregistra în jur de +22°C. Conform meteorologilor, în această regiune furtunile și ploile sunt așteptate vineri, 18 iulie.

screenshot

Daniel Vodă, filmat la un cort PAS și acuzat de implicare politică ascunsă. Reacție: „Pentru că am spus deschis că Alternativa e o alegere proastă”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a fost filmat pe 13 iulie în timp ce se afla lângă un cort al Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și discuta cu un bărbat. Un videoclip cu scena respectivă a fost publicat de Victor Pruteanu, membru al Blocului Alternativa și consilier al primarului capitalei, care l-a acuzat pe Vodă că s-ar implica pe ascuns în activitatea politică a PAS. În reacție, Daniel Vodă a declarat că a participat ca voluntar la o „campanie de informare”. El a respins învinuirile lui Pruteanu, menționând că nu este membru de partid, însă nu și-a tăgăduit niciodată convingerile pro-europene.

Victor Pruteanu a publicat pe Facebook un videoclip în care purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, apare lângă un cort al Partidului Acțiune și Solidaritate din Chișinău, în interiorul căruia par să fie ziare ale formațiunii. În imagini, reprezentantul Guvernului poartă o conversație cu un cetățean.

Și eu, și Daniel ne-am ocupat cu comunicarea instituțională, fiind funcționari publici (el – Ministerul de Externe, eu – Parlament). Diferențe dintre noi doi este că, în momentul implicării mele politice – am declarat acest lucru public, iar Daniel nu. Nici până în prezent nu a făcut-o. Cel mai ipocrit este că a împărțit ziare PAS și în 2023, și în 2024, în toată această perioadă prezentându-se drept „apolitic”. Daniel, dacă aveai curajul să faci acest „coming out” politic, te aplaudam din politețe, dar acum doar confirmi cât de prefăcut ești”, a se arată în mesajul care însoțește video-ul postat de Pruteanu.

Mai târziu, Vodă a explicat pe rețelele de socializare că a participat la o campanie de informare în calitate de voluntare. Acesta a menționat că a discutat cu cetățenii despre performanța guvernării și ce probleme trebuie soluționate în continuare.

Pentru că am spus deschis că Alternativa e o alegere proastă pentru Moldova, astăzi am fost filmat pe ascuns de unii reprezentanți ai acestei formațiuni politice, în timp ce eram la un cort de informare organizat de Partidul Acțiune și Solidaritate. (…) Este previzibil, din partea celor care nu mai au argumente și mizează doar pe atacuri la persoană, în stil KGBist!

(…) Când e vorba de viitorul Moldovei, nu cer voie nimănui. Am fost și rămân un om asumat – și ca funcționar, și ca demnitar și ca cetățean. Nu mi-am ascuns niciodată convingerile pro-europene. Le-am afirmat în diplomație, la Guvern și în fiecare mesaj public”, a spus el.

Daniel Vodă a subliniat că nu este membru al vreunui partid, însă dacă va decide vreodată să adera la o formațiune politică, o va anunța „cu fruntea sus”.

„Fanilor mei” și oponenților care caută să murdărească internetul cu minciuni, îi informez oficial, din prima sursă, că a distribui materiale informative despre integrarea europeană nu e „ipocrizie”, e un act de responsabilitate civică într-o țară în care viitorul se decide prin participare.

Eu mi-am păstrat valorile, tonul și decența – chiar și în fața atacurilor. Știu că unii nu pot accepta că poți fi vertical, profesionist și implicat fără a fi parte a vreunui joc de putere. Dar asta nu e problema mea – e oglinda lor”, a adăugat acesta.

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: