screen NM

VIDEO „Ai luat milioane”. Tauber, agresată în fața Curții Constituționale de către activistul Sinegur

Activistul Vasile Sinigur, cunoscut pentru faptul că în timpul unui protest al veteranilor de război din 2020 a spart ușa guvernului cu un buzdugan, a organizat un protest în fața Curții Constituționale, unde se examinează în continuare sesizarea Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Acesta a venit cu un banner pe care scria „Partidul Hoțului Șor – scos înafara legii. Trădătorii – Șor, Dodon”.

În timp ce susținătorii Partidului „ȘOR” s-au adunat în fața Curții Constituționale și scandau „Marina, noi suntem cu tine!”, Vasile Sinigur a încercat să organizeze un contraprotest.

„Ești o cățea. Cățea. Ai luat milioane”, a strigat Sinigur.

Pancarta acestuia a fost ruptă și el nu a putut să i-o arate Marinei Tauber, când deputata se îndrepta spre Curtea Constituțională.

Anterior, Vasile Sinigur l-a huiduit și pe fostul președinte Igor Dodon în fața Centrului Național Anticorupție (CNA): „Iuda! Ești un mincinos și un trădător! Mai ai nas să vorbești? Ai vândut poporul, țara, limba, ai vândut tot!”, a strigat Vasile Sinigur la Dodon imediat cum acesta și-a făcut apariția și s-a oprit să discute cu jurnaliștii. „Băi, debilule, liniștește-te”, i s-a adresat Dodon înapoi.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale examinează în continuare sesizarea Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”.

***

În cazul în care Curtea Constituțională va declara neconstituțional Partidul „ȘOR”, una dintre opțiuni este ca deputații acestei formațiuni să activeze în calitate de deputați independenți, a declarat ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru. „Dacă o parte din membrii acestui partid vor dori să facă parte dintr-un alt partid, este un drept al lor. Nimeni nu neagă dreptul de asociere”, a adăugat ministra.

***

Pe 2 martie 2020, în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest al veteranilor războiului de la Nistru.

În timp ce protestatarii înaintau spre ușa guvernului, Vasile Sinigur a deteriorat cu un buzdugan una dintre ușile de sticlă ale sediului guvernului.

Procurorii îl acuză de „huliganism”, faptă pentru care legislația prevede amendă de cel mult 52 500 lei, de la 180 la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 3 ani de închisoare.

În cursul urmăririi penale, acesta a achitat, în mod benevol, prejudiciului cauzat statului prin infracțiune (2 444 lei).

Procuratura Generală țină să sublinieze că „inculpatul nu a luptat în conflictul armat de pe Nistru, veteranii războiului refuzând să-și asume răspunderea pentru acțiunile acestuia și rugând să nu fie asimilați cu gestul său”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: