border.gov.md

VIDEO Ajuns la frontieră, un moldovean a rămas fără „cadoul” primit de ziua sa. Riscă și o amendă

Un moldovean de 24 de ani a prezentat, la frontieră, un permis de conducere falsificat. Din primele cercetări ale polițiștilor de frontieră din punctul de trecere Costești s-a stabilit că documentul nu este unul autentic, fapt confirmat și de tânăr. Acesta a spus că a primit permisul în calitate de cadou de la un verișor din Ucraina. În cele din urmă, tânărul a rămas fără permis și riscă acum o amendă.

Ca urmare a desfășurării controlului de nivelul II, ceea ce presupune verificări amănunțite în baza analizei de risc, moldoveanul de 24 de ani a scos din portmoneul personal un permis de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile ucrainene.

Din primele cercetări ale documentului s-a stabilit că nu este unul autentic. Fapt confirmat și de tânăr, care nu a ascuns că a primit permisul în calitate de cadou de la un verișor din Ucraina. „Mi l-a dat la ziua mea de naștere. El m-a felicitat și mi-a zis „primește cadoul””, a spus tânărul.

În cele din urmă, polițiștii de frontieră l-au informat că deținerea actelor neveridice atrage după sine cercetare penală.

Pentru folosirea actelor falsificate este cercetat și un alt moldovean, locuitor al satului Pelinia, în vârstă de 39 de ani. Bărbatul s-a prezentat la trecerea frontierei de stat în calitate de șofer. Printre documentele înmânate pentru controlul de rigoare a fost și permisul de conducere, care ar fi emis de către autoritățile din România. În timpul cercetării amănunțite a documentului, polițiștii de frontieră au stabilit că unele elemente distinctive sunt falsificate. La audieri, șoferul a recunoscut că a apelat la serviciile unei persoane terțe, identificată pe rețelele de socializare. Cel din urmă l-ar fi înscris la o școală auto și ulterior i-a oferit acest permis, achitând pentru servicii 500 de euro. Cetățeanul și-a putut continua călătoria doar după ce a prezentat permisul moldovenesc, care era unul autentic.

Ambele acte au fost ridicate de către polițiști, iar cetățenii riscă amenzi penale pentru uz de acte oficiale false. În ambele incidente, polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor ce se impun.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: