VIDEO Ar fi achitat 51 000 de dolari pentru a ajunge ilegal în Moldova: 8 ucraineni, prinși la frontieră
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ar fi achitat 51 000 de dolari pentru a ajunge ilegal în Moldova: 8 ucraineni, prinși la frontieră

Ar fi achitat între 3 000 și 10 500 de dolari fiecare pentru a ajunge ilegal în Republica Moldova. Ajunși la frontiera moldo-ucraineană au fost deconspirați. Este cazul a opt bărbați din Ucraina, care au solicitat de azil pe teritoriul Moldovei. 

Angajații Poliției de Frontieră au anunțat despre înregistrarea unui caz de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene, cu documentarea a opt cetățeni din Ucraina. Incidentul a avut loc noaptea trecută, în zona de responsabilitate a sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca.

Patrula mobilă a auzit focuri de armă dinspre Ucraina. În acest sens, operativ s-a acționat pe linie de informare și intervenție în apropierea liniei de frontieră moldo-ucraineană. În procesul examinării terenului cu ajutorul mijloacelor de observare fixe și sistemului de aeronavă fără pilot la bord, la fața locului grupele de intervenție au surprins mai multe persoane care traversau fraudulos frontiera dinspre Ucraina în R. Moldova. La fața locului au fost identificați opt bărbați ucraineni”, au precizat reprezentanții instituției de la frontieră.

Potrivit sursei, străinii au declarat că pentru a ajunge în Moldova ar fi achitat în Ucraina sume de la 3000 până la 10 500 de dolari fiecare. În total, potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, străinii ar fi achitat 51 000 de dolari.

Din declarațiile acestora s-a stabilit complicitatea a două persoane care le-ar fi servit, unul cu rol de transportator din regiunea Odessa către localitatea Ogorodnoe, persoană care se află în căutare de către autoritățile din R. Moldova pentru cazuri similare, iar al doilea – călăuză însoțindu-i până în apropierea liniei de frontieră moldo-ucrainene. Totodată, în baza acțiunilor comune, la scurt timp autoritățile Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei au reținut călăuza”, au comunicat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Se mai precizează că cei opt migranți au solicitat de azil pe teritoriul Republicii Moldova.

***

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a interzis călătoriile în străinătate ale bărbaților de vârstă militară (18-60 de ani), cu câteva excepții (de exemplu, călătoriile le sunt permise bărbaților cu trei sau mai mulți copii).

Până în data de 24 februarie 2022, în Moldova erau depuse anual aproape 100 de cereri de azil. În 2022, astfel de cereri au fost depuse de 11.218 cetățeni ai Ucrainei, dintre care 811 erau copii și 1.424 femei, restul 8.983 – bărbați. Tot în 2022, Inspectoratul General pentru Migrație a luat 6.682 de decizii de încetare a procedurii de azil în raport cu cetățenii Ucrainei: fie la cererea acestora, fie prin constatarea plecării solicitanților din țară. Din ianuarie până în octombrie 2023 au fost aprobate 5.738 de astfel de decizii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: