VIDEO „Distruge culturile, lăsând numai tulpinile mai groase”. Mai multe terenuri agricole din Sîngerei, invadate de un dăunător periculos
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Distruge culturile, lăsând numai tulpinile mai groase”. Mai multe terenuri agricole din Sîngerei, invadate de un dăunător periculos

O specie de lăcustă a invadat mai multe terenuri agricole din raionul Sîngerei. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Instituția a declarat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană, care atacă părțile aeriene ale plantelor și în perioada invaziilor pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari. 

ANSA a anunțat că a fost sesizată despre invadarea mai multor terenuri agricole din raionul Sîngerei cu o specie de lăcustă. „Mai exact, lanuri de floarea soarelui, soia și porumb a unui agricultor din regiune”, au comunicat reprezentanții instituției.

Se menționează că inspectorii Agenției imediat s-au deplasat la fața locului pentru a constata cazul și a preleva probele necesare pentru determinarea speciei de dăunători. Totodată, potrivit ANSA, au fost aplicate măsurile necesare în vederea combaterii insectei.

În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că este vorba de specia Calliptamus italicus sau lăcusta italiană. Calliptamus italicus se găsește în Europa de Vest și Asia Centrală. Lăcusta se extinde din Africa de Nord și țările care se învecinează cu Marea Mediterană până în Europa Centrală, Asia Centrală, Mongolia și vestul Siberiei. Aceste lăcuste pot fi întâlnite din iulie până în octombrie. Se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă de lângă râuri. Apare în mod normal la densități mici în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat. Aceasta preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Atacă părțile aeriene ale plantelor și în perioada invaziilor pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit Agenției, pentru combaterea lăcustei se recomandă efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Agenția monitorizează situația în teren și va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea lăcustelor și asupra altor sectoare. Totodată, solicită, agricultorilor să supravegheze terenurile cultivate. Pentru notificarea unor noi focare și suport puteți apela la numărul de telefon 022 – 264-649″, se arată în declarația ANSA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: