(VIDEO) „Dojdi ar trebui să se întoarcă înapoi în Rusia”. În Letonia a izbucnit un scandal după declarațiile principalului prezentator al televiziunii
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) „Dojdi ar trebui să se întoarcă înapoi în Rusia”. În Letonia a izbucnit un scandal după declarațiile principalului prezentator al televiziunii

Postul de televiziune rusesc „Dojdi”, care a primit licența de a difuza în Letonia după ce a fost declarat „agent străin” în Rusia, s-a trezit în centrul unui scandal. „Dojdi” este suspectat de către Serviciul de Securitate de Stat din Letonia precum că „oferă asistență forțelor de ocupație ruse”, transmite Novaya Gazeta.

Pe 2 decembrie, Serviciul de Securitate de Stat din Letonia a început o investigație după ce postul de televiziune a difuzat un editorial, în care gazda Alexei Korostelev le-a cerut rușilor să trimită redacției încălcările din timpul mobilizării în Rusia. Prezentatorul a mai spus că mulți militari „au putut să ajute, de exemplu, cu lucruri de primă necesitate pe front”.

În acest sens, Serviciul de Securitate a Statului din Letonia a precizat că pentru colectarea sau transferul de fonduri sau alte bunuri în acest caz, este prevăzută răspunderea penală.

„Serviciul de Securitate a Statului a avertizat în mod repetat că transferul activităților așa-numitei mass-media independente ruse în Letonia este asociat cu diverse riscuri”, a spus agenția într-un comunicat.

În plus, Consiliul Național al Media Electronică din Letonia a raportat că a fost inițiat un dosar de infracțiune administrativă împotriva canalului TV Dojdi. Potrivit șefului consiliului, Ivars Abolins, postul de televiziune a fost deja amendat cu 10.000 de euro pentru că a prezentat Crimeea ca parte a Rusiei și a numit armata rusă „armata noastră”.

Aceasta este a doua încălcare a lui Dojdi în ultimele luni. Pentru trei încălcări semnificative, Consiliul poate revoca permisiunea de difuzare. Totodată, și Ministrul de externe leton, Edgar Rinkevich, a discutat despre incident cu liderii Serviciului de Securitate a Statului și ai Consiliului.

Ministrul a remarcat că orice sprijin pentru agresiunea rusă este inacceptabil.

La rândul său, ministrul apărării al Letoniei, Artis Pabriks, a spus că Dojdi ar trebui să se întoarcă la muncă în Rusia, iar permisele de ședere ale angajaților canalului ar trebui anulate.

„Procesul a început”, a scris el pe Twitter, dar nu a precizat ce fel de proces.

Ce a spus prezentatorul „Dojdi” Alexei Korostelev

În seara zilei de 1 decembrie, emisiunea „Aici și acum” a fost difuzată în direct pe canalul TV Dojdi. Prezentatorul Alexei Korostelev i-a îndemnetat pe toți cei care doresc să povestească despre încălcările din timpul mobilizării din Rusia să scrie o adresare pe mail-ul canalului sau pe Telegram.

„Multe dintre poveștile scrise pe e-mailul nostru și pe Telegram sunt publicate. Și sperăm că am putut ajuta mulți militari, inclusiv, de exemplu, cu echipamente și pur și simplu cu lucruri de primă necesitate pe front”, a spus jurnalistul.

***

Amintim că pe 20 august 2021, postul de televiziune „Dojdi” din Rusia, cunoscut pentru criticile aduse Kremlinului, a fost inclus în lista „agenților străini”.

Pe 3 martie 2022, postul și-a sistat activitatea. Conducerea postului de televiziune, împreună cu angajații, au apărut într-o intervenție live, în cadrul căreia și-au luat rămas-bun de la telespectatori și au promis să revină. Jurnalista Tatiana Felgenhauer a declarat că de vină este „cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi””. Asta pentru că autoritățile ruse interzic jurnaliștilor să pronunțe cuvântul „război”.

Ulterior, pe 18 iulie, redactorul șef Tihon Dziadko a anunțat că postul de televiziune revine în emisie. Se preciza că „se plănuiește difuzarea din mai multe locații”, aceasta va fi concepută și pentru locuitorii Federației Ruse, cât și pentru cei care au părăsit țara. Studiourile vor fi la Riga, Amsterdam, Tbilisi și Paris.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: