VIDEO După artiștii ruși pro-război, Șor trece la politicieni? Sluțki a discutat cu Tauber și Guțul: „Bașcanul Găgăuziei va fi a doua oară la rând o femeie”
Full Article 5 minutes read

VIDEO După artiștii ruși pro-război, Șor trece la politicieni? Sluțki a discutat cu Tauber și Guțul: „Bașcanul Găgăuziei va fi a doua oară la rând o femeie”

Președintele Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat a Rusiei Leonid Sluțki a declarat că este sigur de alegerea poporului Găgăuziei la alegerile din 30 aprilie. Totodată, oficialul rus a numit-o pe Evghenia Guțul „viitorul bașcan” și a spus că „cu plăcere” va susține programul ei de activitate. 

Partidul „ȘOR” a publicat o înregistrare video, pe 14 aprilie, cu discuția dintre președintele Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat a Federației Ruse Leonid Sluțki cu Evghenia Guțul, candidatul partidului la funcția de bașcan al Găgăuziei, și deputata Marina Tauber.

„Sunt bucuros să-l văd pe viitorul bașcan și pe vicepreședintele celui mai bun partid din Moldova. Deci, bașcanul Găgăuziei va fi al doilea la rând o femeie. Irina Feodorovna Vlah își dă atribuțiile, dar Eugenia Alexandrovna va trebui încă să lupte pentru funcția de bașcan. Cu toate acestea, sunt sigur că poporul Găgăuziei va face alegerea corectă”, a spus Sluțki.

Ulterior, el i-a cerut Evheniei Guțul să comunice despre programul ei electoral „ca viitor conducător al Găgăuziei”. „Cu plăcere acest program îl vom susține, în cazul în care ea într-adevăr se va conduce din necesitățile populației”, a adăugat oficialul rus.

La rândul ei, Guțul a spus că locuitorii Găgăuziei vor „să fie în continuare într-un parteneriat strategic cu Federația Rusă”.

„Pentru ei este un subiect foarte important. De aceea, pentru Găgăuzia noastră și pentru poporul găgăuz, noi dorim ca Rusia să susțină și în continuare”, a menționat Guțul.

Tauber a menționat că declarația că „pentru Găgăuzia este o prioritate relația cu Rusia” poate încă o dată o evidențieze.

„Pentru poporul nostru, în genere din toată țara, aceasta este foarte important. (…) Mulțumim Federației Ruse pentru tot ceea ce a făcut pentru țara noastră, pentru ajutor, susținere, care din păcate conducerea țării, președintele, nu ține minte, a uitat. Noi ținem minte foarte bine”, a precizat Tauber.

Menționăm că recent Leonid Sluțki a avut o discuție și cu deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care au părăsit Partidul Socialiștilor. Conversația a fost la scurt timp după ce parlamentarii au anunțat că lansează o nouă formațiune de stânga, care va care va pleda pentru relații strânse cu Rusia.

***

Alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 aprilie. Actuala bașcană Irina Vlah a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu va putea candida. Opt pretendenți vor concura pentru funcția de bașcan al Găgăuziei: Serghei Cimpoeș, Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Victor Petrov, Mihail Formuzal, Dmitri Croitor, Serghei Cernev și Evghenia Guțul. 

Amintim că recent artistul rus Filip Kirkorov a publicat o înregistrare video în care îndemna locuitorii Găgăuziei să voteze candidatul Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul. A doua zi, cu un mesaj asemănător a ieșit și cântărețul Nicolai Baskov, care a promis că va ține un concert la Comrat. Ulterior, și cântăreața rusă și soția deputatului fugar Ilan Șor, Jasmin, a venit cu același îndemn. Pe 13 aprilie, și interpretul rus Stas Mihailov a publicat o înregistrare video în care a îndemnat locuitorii Găgăuziei să voteze candidatul Partidului „ȘOR”.

***

În februarie 2023, președinta Maia Sandu declara că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău. Sandu menționa că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Recent, președinta Maia Sandu a declarat că majoritatea banilor găsiți în cadrul perchezițiilor la Partidul „ȘOR” vin din afara Republicii Moldova. Șefa statului a spus că autoritățile nu au încă un răspuns la întrebarea cum intră acești bani în țara noastră. Potrivit Maiei Sandu, în acest sens, trebuie îmbunătățit cadrul legal. Totodată, a adăugat președinta, instituțiile statului „trebuie totuși să reușească să descopere mai multe”.

Ultima dată, pe 9 martie au avut loc percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Au fost ridicați peste 4,5 milioane lei.

În cadrul perchezițiilor din 20 octombrie 2022, au fost ridicați peste 4,2 milioane MDL și 4 000 dolari SUA. Iar pe 2 noiembrie 2022 au fost depistate și ridicate peste 320 000 MDL.

Procurorii susțineau că pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, s-a reușit documentarea a mai multor episoade în care membrii grupului criminal organizat au transmis peste 3,3 milioane MDL, 61 000 euro și 55 000 dolari SUA către membri și activiști ai Partidului Șor.

„Banii respectivi au fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid. Probele acumulate confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege”, comunicau procurorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: