(VIDEO) „Eu am adus statueta care a explodat”. Kremlinul acuză Kievul de atentatul în care a murit Tatarskii
Full Article 50 second read

(VIDEO) „Eu am adus statueta care a explodat”. Kremlinul acuză Kievul de atentatul în care a murit Tatarskii

Daria Trepova, tânăra de 25 de ani suspectată că a provocat explozia în care a murit „corespondentul de război” Vladlen Tatarski, un susținător înrăit al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost reținută. Ministerul rus de Interne a publicat un video în care tânăra recunoaște că anume ea a adus statueta care a explodat într-un local din Sankt Petersburg. Între timp, Comitetul național antiterorist al Rusiei a acuzat Kievul că ar fi în spatele atentatului, acuzații negate de Kiev.

În imaginile publicate de MAI-ul rus, Daria Trepova recunoaște că ea este cea care a adus statueta în restaurantul unde Tatarski desfășura un eveniment. Întrebată dacă înțelege pentru ce a fost reținută, aceasta răspunde: „Aș spune că pentru aflarea la locul unde a fost asasinat Vladlen Tatarski”.

Comitetul național antiterorist al Rusiei a acuzat „serviciile secrete ale Ucrainei” că ar fi planificat atentatul. Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a menționat o ipoteză similară.

„Este un act de terorism. Ați văzut declarația Comitetului național antiterorist”, a declarat Peskov. Reprezentantul Kremlinului a adăugat: „Rusia s-a confruntat cu regimul de la Kiev. Este un regim care susține acțiunile teroriste, este un regim care stă în spatele morții Dariei Dughin, un regim care foarte posibil stă în spatele ucidererii lui Fomin, în spatele atentatului din Stand Petersburg, care stă în spatele uciderii oamenilor pe durata a multor ani, începând cu anul 2014, de aceea și se desfășoară operațiunea militară specială”, a conchis Peskov.

Amintim că, în ajun, administrația prezidențială de la Kiev a negat orice implicare în atentatul din Sankt Petersburg.

***

Numele adevărat al bloggerului Vladlen Tatarskii este Maxim Fomin. Acesta este originar din regiunea Donețk a Ucrainei și avea 40 de ani. A fost condamnat la închisoare pentru jaf armat și a fost eliberat după ce penitenciarul în care se afla a fost ținta acțiunilor armate. În 2014 s-a alăturat trupelor ruse. În perioada 2019-2020 s-a mutat la Moscova, iar după invazia Ucrainei s-a întors în regiunea Donbas în calitate de corespondent de război. În prezent deținea un canal de Telegram pro-război foarte popular, cu peste 500 de mii de abonați.

Acesta a devenit cunoscut după un video pe care l-a înregistrat de la Kremlin în timpul ceremoniei de anexare de către Rusia a teritoriilor anexate „DNR”, „LNR”, Herson și Zaporojie. Acesta exclamă: „Îi vom ucide pe toți, vom jefui pe cine trebuie. Totul va fi așa cum ne place”.

Bărbatul a murit duminică într-o cafenea din Sankt Petersburg, unde s-a produs o deflagrație. Circa 30 de persoane au fost rănite. Explozibilul ar fi fost ascuns într-o statuetă adusă de Daria Trepova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: