parlament.md

VIDEO „La mulți ani cu executare”. Marina Tauber i-a adus cătușe Nataliei Gavrilița, care ținea un discurs la Parlament 

În timpul discursului premierului Republicii Moldova la Parlament cu privire la prelungirea stării de urgență, deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” Marina Tauber a intervenit și i-a adus cătușe Nataliei Gavrilița. 

Marina Tauber s-a apropiat de tribuna Parlamentului, unde Natalia Gavrilița susținea un discurs. Reprezentanta Partidului „ȘOR” i-a adus premierului cătușe și o pancartă cu inscripția: „Poporul vă dorește la mulți ani cu executare”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a intervenit: „Doamna deputat, vă rog la procuratură vă adresați cu acest recvizit. Noi suntem în deliberări”.

La rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a spus deputatei că „luptă pe un tărâm imaginar”. Ulterior, ea a adăugat: „Doamna Tauber și-a uitat…”. Gavrilița a făcut referire la cătușele aduse de reprezentanta Partidului „ȘOR”.

Ulterior, Igor Grosu a îndemnat deputații să revină la discuția despre starea de urgență. „Revenim. Nu insistați, dumneaei are agenda ei. Lăsați-o vă rog frumos”, a comunicat Grosu.

„Domnul președinte, mie chiar îmi pare rău că atunci când discutăm despre subiecte serioase care afectează viața cetățenilor noștri, cei care încearcă să fugă de justiție își permit să ridiculizeze acest moment în acest fel”, a conchis Natalia Gavrilița.

Mai târziu, în timpul unor declarații de presă, deputata Marina Tauber și-a explicat gestul.

„La rugămintea cetățenilor Republicii Moldova, am transmis doamnei Natalia Gavrilița cătușele și mesajul poporului „Poporul vă dorește la mulți ani cu executare” pentru toate infracțiunile, comise în spatele așa-numitei Comisii pentru Situații Excepționale. (…) Raportul formal prin care s-a propus prelungirea acestei stări de urgență este o bătaie de joc. Nici un argument, doar fraze pur declarative care se repetă la câteva luni”, a comunicat Tauber.

„Ei au nevoie să prelungească starea de urgență pentru a comite abuzuri, a fura cetățenii și a acoperi propria incompetență”, a mai spus Tauber. „Vom contesta această hotărâre ilegală la Curtea Constituțională”, a conchis reprezentanta Partidului „ȘOR”.

***

Menționăm că în timpul discursului premierului de la tribuna Parlamentului din 2 februarie și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a intervenit. Cei din urmă au anunțat că părăsesc sala de ședință și nu sunt de acord cu prelungirea stării de urgență. Și deputații Blocului au ieșit cu pancarte în fața premierului.

În cele din urmă, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru prelungirea stării de urgență. Astfel, majoritatea deputaților a susținut propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale de a prelungi starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie 2023. Decizia a fost susținută de 60 de deputați. Un vot a fost împotrivă.

***

În ianuarie 2023, Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a scăpat de arestul la domiciliu. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel pe 5 ianuarie 2023.

Tauber a fost reținută pe 21 iulie 2022, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: