Screenshot/Victoria Makarova

VIDEO „Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”. O femeie din Ucraina luptă de 10 luni pentru fiica sa și se plânge pe justiția moldovenească

Victoria Makarova, cetățeană a Ucrainei, a organizat un flashmob în fața Parlamentului de la Chișinău. Aceasta susține că, în decembrie 2022, fiica sa a fost răpită de tatăl și bunica ei, care au dus-o din Odesa în Republica Moldova. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Generale au confirmat că au deschis urmărirea penală privind scoaterea ilegală a fetiței Victoriei Makarova din Ucraina. Potrivit acestora, dosarul a fost clasat întrucât acțiunile din dosarul penal întrunesc elemente de răpire, comise în țara vecină, iar cazul este cercetat de autoritățile ucrainene.

„Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”

Pe 20 octombrie, Victoria Makarova a publicat un video, filmat în fața Parlamentului de la Chișinău, în care a povestit că fiica sa a fost răpită din Ucraina și dusă în Moldova, de tatăl și bunica acesteia.

Mă numesc Victoria Makarova și sunt cetățeană a Ucrainei. De 10 luni lupt pentru fiica mea, Sonecika, care a fost furată de către tatăl și bunica ei, pe 27 decembrie 2022. A fost dusă din Odesa în Republica Moldova”, a spus femeia.

Victoria Makarova a acuzat Procuratura Generală a Republicii Moldova că ar fi închis dosarul penal privind furtul fiicei sale, iar Curtea de Apel Chișinău că i-a interzis să se apropie la o distanță mai mică de 200 de metri de copil.

Forțele de ordine din Moldova crează diverse obstacole pentru ca fetița să se afle alături de mama sa. Procuratura Generală a închis dosarul privind furtul copilului în pofida faptului că materialele dosarului indicau faptul că se intenționează transportarea copilului mai departe. Curtea de Apel din Chișinău a decis că eu nu trebuie să mă apropii de fiica mea la o distanță mai mică de 200 m pe durata a 30 de zile, fără să se țină cont de faptul că nu am făcut nimic. Știu cum lucrează acest sistem, știu ce înseamnă corupție și știu că adevărul este de partea mea. Nu intenționez să tac. Nu voi lăsa mâinile în jos și voi continua să lupt pentru fiica mea, oriunde s-ar afla aceasta, oriunde ar duce-o. Pentru că o iubesc la nebunie și pentru că eu sunt mama ei”, a declarat ea.

În video, cetățeana Ucrainei a desfășurat pacarte cu mesajele „Rușine forțelor de drept: poliția, Procuratura Generală, Curtea de Apel. Sunt mama Soniei Baajikova” și „Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”.

Reacția PG

NM a solicitat un comentariu de la Procuratura Generală în privința acuzațiilor Victoriei Makarova.

Deși autoritățile din Moldova au pornit urmărirea penală privind scoaterea ilegală a copilului din Ucraina de către tatăl acestuia, dosarul a fost clasat, din motivul că acțiunile acestuia întrunesc elementele faptei de răpire a copilului, comise în Ucraina, iar autoritățile din statul vecin deja investighează cazul, așa cum legea din Moldova nu este incidentă situației. Notăm, suplimentar, faptul că în Ucraina nu este necesar acordul scris al celuilalt părinte despre călătoria copilului în afara țării cu părintele care-l însoțește”, au declarat reprezentanții PG.

Procuratura Generală a mai precizat faptul că pe rolul Judecătoriei Chișinău se află mai multe cauze civile pornite în bază cererilor ambilor părinți, printre care cererea tatălui privitor la determinarea domiciliului copilului minor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: