VIDEO „Mi-au făcut o injecție, mi-au legat mâinile și picioarele”. Ceaus a dezvăluit detalii despre răpirea din Chișinău
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Mi-au făcut o injecție, mi-au legat mâinile și picioarele”. Ceaus a dezvăluit detalii despre răpirea din Chișinău

Fostul judecător ucrainean Nikolai Ceaus a dezvăluit detalii despre răpirea sa din Chișinău, anul trecut. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru deputatul Radei Supreme de la Kiev din partea partidului „Solidaritate Europeană” Vladimir Ariev.

M-au pus pe podeaua locului unde stau pasagerii, iar a doua persoană s-a așezat pe capul meu și mă ținea. Când am încercat să scap, m-a lovit cu pumnii în spate, în regiunea rinichilor. A continuat timp de 20-30 de minute. Apoi m-au urcat într-o dubiță albastră sau verde. Mi-au făcut o injecție, din nou mi-au legat mâinile și picioarele și am pornit la drum. Am mers în jur de două ore. Am întrebat încotro ne îndreptăm – în România sau Transnistria. Mi-au spus că în România. Am încercat să fug, însă dacă mă mișcam, mă loveau în cap. Când încercam să-mi eliberez mâinile, mi-au mai făcut o injecție, de această dată în picior”, a relatat Ceaus.

Nicolae Ceaus a lucrat timp de 15 ani la Judecătoria Dnepropetrovsk din Kiev, cunoscută pentru sentințele controversate în cazul activiștilor Maidan, dar și alte dosare de rezonanță. În august 2016, ex-judecătorul ucrainean a fost acuzat că a primit 150 mii de dolari mită. Banii au fost găsiți în două borcane de sticlă, în curtea locuinței sale. Banii ar fi fost destinați pentru ca fostul judecător să emită un verdict favorabil într-un dosar cu privire la comerț ilegal de droguri. Acuzarea solicita 7 ani de privațiune de libertate, iar Ceaus a decis că o pedeapsă de 5 ani cu suspendare este suficientă.

În septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a decis să permită reținerea judecătorului, însă acesta a părăsit Ucraina. Ulterior, el a fost dat în căutare internațională și reținut în Republica Moldova, iar apoi eliberat. În aprilie 2021, Ceaus a fost răpit de la Chișinău. Pe 30 iulie, Nicolae Ceaus a fost găsit și reținut într-un sat din regiunea Vinnița, Ucraina.

Potrivit unor investigații realizate de jurnaliștii din Ucraina și Moldova, cel puțin doi ucraineni din cadrul serviciilor speciale și un fost polițist ar fi implicați în răpirea ex-judecătorului din curtea casei unde locuia la Chișinău. Ministerul Apărării de la Kiev a calificat informația drept „o provocare a serviciilor speciale rusești”.

În august 2021, el a fost plasat în arest la domiciliu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: