VIDEO Ministerul rus de Externe a îndemnat-o pe Sandu să renunțe la declarațiile privind „retragerea trupelor ruse din Moldova”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ministerul rus de Externe a îndemnat-o pe Sandu să renunțe la declarațiile privind „retragerea trupelor ruse din Moldova”

Moscova este deranjată că prezența forțelor ruse în Transnistria este criticată de conducerea Republicii Moldova. Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe rus, Alexei Zaițev, o îndeamnă pe președinta Maia Sandu și „pe ceilalți parteneri moldoveni” să renunțe la asemenea afirmații „care sunt departe de realitatea istorică”.

Totodată, oficialul rus îi recomandă șefei statului să se concentreze pe rezolvarea problemelor bilaterale, unele dintre acestea fiind „create artificial de Chișinău”. Reacția vine, după ce săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru presa din România că țara noastră „optează pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Am fost atenți la acest interviu al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. (…) O îndemnăm pe doamna Sandu şi pe alţi parteneri moldoveni să renunţe la asemenea afirmaţii departe de realitatea istorică. Să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti, inclusiv pe cele create artificial de Chişinău, precum şi pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a declarat Aleksei Zaițev.

Potrivit oficialului rus, aprecierile făcute de Maia Sandu cu privire la rolul Rusiei în conflictul transnistrean „nu rezistă la proba criticilor”.

„Este bine cunoscut faptul că trupele rusești nu au fost trimise acolo: Armata a 14-a se afla în regiune încă din perioada sovietică și a fost forța care a oprit o vărsare de sânge în masă. În prezent, forțele rusești de menținere a păcii continuă să asigure pacea pe malurile Nistrului. În acest context, nu este deloc potrivit să spunem că cheia rezolvării problemei transnistrene este problema prezenței trupelor rusești în regiune”, a declarat oficialul rus, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Moscova este gata de o „cooperare constructivă și pragmatică” cu Republica Moldova, de al cărei popor „ne leagă o bogată istorie comună și strânse legături culturale și istorice”, a menționat în final Aleksei Zaițev.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria. Oficialul s-a referit și la exercițiile militare efectuate în 25 ianuarie de Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Transnistria. Popescu a precizat că acțiunile din stânga Nistrului, contravin obligațiilor internaționale a Federației Ruse, dar și a legislației naționale.

„Nu sunt un gest care ajută la calmarea situației regionale”, a spus Popescu.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, într-o declarație publică, să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. „Rusia ar trebui de asemenea să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurați fără consimțământul țărilor respectie, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia”, a spus Stoltenberg

La summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia se angajase să-şi retragă integral trupele din Republica Moldova şi Georgia, ca parte a Actului Final al Tratatului FACE adaptat (Forţele Armate Convenţionale în Europa) şi a Declaraţiei finale a summitu-lui OSCE, dar această promisiune nu a fost niciodată respectată.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: