Trade Wins

VIDEO „Moldova, te afli printre prieteni”. Mesaje de susținere de la liderii UE înaintea summit-ului din 1 iunie

În ajunul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Micheles și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au publicat mesaje video în care își exprimă sprijinul pentru poporul moldovenesc. Liderii UE au dat asigurări că Moldova nu este singură și are tot suportul în parcursul său european. 

Ursula von der Leyen a declarat că UE susține Moldova și procesul de reforme început în parcursul intergrării europene.

„Uniunea Europeană este alături de Moldova. Susținem securitatea voastră energetică. Stabilitatea voastră economică. Susținem reformele voastre în calea spre familia noastră europeană. Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este cu voi”, a spus oficialul.

Charles Michael, a spus că pe 1 iunie, când va avea loc summit-ul CPE, Moldova va fi inima Europei.

„Veți deschide ușile țării voastre frumoase pentru 50 de lideri europeni, 50 de prieteni ai Moldovei. Acesta este un moment istoric pentru țara voastră și pentru poporul acestei țări. Este un simbol puternic al unui continent care vă susține, un simbol puternic al drumului vostru spre familia noastră europeană. Moldova, te afli între prieteni. Moldova, nu ești singură!”, a adăugat acesta.

Iar Roberta Metsola a menționat că Uniunea Europeană este alături de conducerea și de cetățenii Republicii Moldova.

„UE susține alegerea pro-europeană. Moldovenii se pot mândri cu acest curaj de care au dat dovadă, ținând piept intimidării Rusiei. Ei se pot mândri cu solidaritatea față de Ucraina. Parlamentul European va fi mereu pentru Moldova un prieten adevărat, un aliat. Pentru că noi nu avem nicio îndoială – viitorul nostru este împreună. Moldova nu este singură!”, a spus aceasta.

Amintim că recent și președintele Franței, Emmanuel Macron, a publicat un o înregistrare video în care a anunțat moldovenii că pe 1 iunie se va afla la Chișinău pentru a participa la Summit-ul Comunității Politicii Europene. Macron și-a exprimat speranța că, în cadrul evenimentului, liderii europeni vor lua decizii importante pentru regiunea noastră. Totodată, liderul de la Paris i-a mulțumit președintei Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summit-ului CPE.

***

Pe 1 iunie, complexul vitivinicol Castel Mimi din Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: