(VIDEO) Este jucăuș cu oamenii și își cunoaște foarte bine stăpânul. Cum a ajuns puiul de leu în proprietatea unui moldovean

Un cetățean din raionul Căușeni crește acasă un leu rămas fără mamă de la grădina zoologică din Odessa. De la începutul războiului din Ucraina bărbatul a adăpostit mai multe specii de animale care erau transportate din Ucraina în Republica Moldova. Acesta conlucrează cu organizațiile neguvernamentale din Odessa, iar împreună salvează animalele din fața focului. Așa se face că astăzi bărbatul are sub îngrijire cai și căței de rasă, măgari și chiar un pui de leu. Animalele sunt îngrijite din sursele proprii, iar unele dintre ele sunt transportate în țările uniunii europene, către organizațiile pentru protecția animalelor, scrie Studio-L.

Faceți cunoștință aceasta este Baghira, puiul de leu care a zguduit întreaga presă zilele trecute, după ce un internaut a postat pe rețelele sociale că într-o pădure din Palanca se plimbă un pui de leu cu tot cu stăpân.

Puiul i-ar aparține lui Vasile Mereuță, un agent economic din Căușeni care își desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul satului Tudora din raionul Ștefan Vodă.

Bărbatul povestește că puiul i-a ajuns în posesie de când avea o lună, în august 2022, în semn de recunoștință pentru că a contribuit la evacuarea animalelor din Ucraina în România. Puiul de doar o lună rămăseseră fără mamă, iar reprezentanții grădinii zoologice ar fi avut încredere că la Tudora acesta va fi crescut în siguranță. Astăzi puiul de leu este prieten cu toate animalele din curte.

Este jucăuș cu oamenii și își cunoaște foarte bine stăpânul. Anastasia din Ucraina spune că este proprietara unui azil de animale în Odessa.

După începutul războiului din Ucraina împreună cu familia s-a refugiat în satul Antonești din Ștefan Vodă, ea susține că datorită lui Vasile Mereuță au fost salvate multe animale de la moarte, iar puiul de leu nu ar trebui luat la grădina zoologică.

Pe lângă puiul de leu Vasile Mereuță îngrijește astăzi de 6 măgari, 2 cai și o vacă salvate din Ucraina, acesta susține că nu va permite ca puiul de leu să fie transmis la Grădina Zoologică din Chișinău întrucât are toate actele pe el și că nu prezintă un pericol pentru oameni.

***

Leul a fost zărit într-o pădure din localitatea Palanca, raionul Ștefan Vodă, de câțiva pescari care treceau prin zonă. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului menționa, pentru știri.md, că leul aparține unui cetățean, care ar fi primit animalul în dar.

Reprezentantul instituției mai preciza că animalul i-a fost oferit în dar cetățeanului Republicii Moldova de Grădina Zoologică de la Odesa, în semn de mulțumire pentru suportul acordat refugiaților.

Pe 14 ianuarie, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului a anunțat că animalul urmează să ajungă la Grădină Zoologică din Chișinău. Totodată, moldoveanul care a primit în dar leul s-a ales cu un proces-verbal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Potrivit lui Cheptonar, săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc ultima ședință a actualului Parlament. Totuși, proiectul nu va fi supus votului, întrucât Comisia de la Veneția nu a emis încă un aviz.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, săptămâna viitoare, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și deputata PAS Olesea Stamate a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: