VIDEO Monumentul „eliberatorului” sovietic din Cernăuți, demontat
Full Article 2 minutes read

VIDEO Monumentul „eliberatorului” sovietic din Cernăuți, demontat

Monumentul soldatului Armatei Roșii de la Cernăuți a fost demontat vineri, 12 august. Potrivit agenției de știri din Cernăuți BucPress, tot procesul de dezasamblare a monumentului a durat o oră. Potrivit autorităților locale, monumentul nu va fi distrus, ci va fi mutat.

„Acest lucru a fost precedat de consultări publice, așa că am ținut cont de opinia tuturor celor care erau gata pentru discuție pe marginea acestei chestiuni. Atunci majoritatea absolută a cetățenilor a cerut ca monumentul să fie demontat. Asta am făcut. De asemenea, o altă parte a cerut să fie creat un „parc al totalitarismului” sau „parcul nazismului” pentru ca statuile să fie mutate acolo. Departamentul de Urbanism și Arhitectură duce tratative în acest sens cu Ministerul Culturii”, a informat Consiliul orășenesc Cernăuți.

Potrivit sursei citate, locuitorii orașului Cernăuți vor hotărî ce va apărea în locul monumentului demontat. „Amplasarea unui alt monument va avea loc după victorie”, mai anunță autoritățile din Cernăuți.

Pe 9 august, Comitetul executiv al Consiliului orășenesc Cernăuți a convenit să mute pe strada Odeska monumentele de patrimoniu cultural de importanță locală. Acesta este un teren de 2 hectare, în care vor fi mutate patru statui: – monumentul Victoriei din Piața Catedralei, – mormântul comun al generalilor și ofițerilor armatei sovietice, – monumentul „Militarul cu mitralieră” din Parcul Central Taras Sevcenko, precum și tancul T-34 al echipajului de pază al locotenentului Nikitin din Piața Gării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: