Ambasada Rusiei, indignată de expoziția dedicată victimelor lui Stalin: „Îi denigrează deliberat pe luptătorii Armatei Roșii”
Full Article 2 minutes read

Ambasada Rusiei, indignată de expoziția dedicată victimelor lui Stalin: „Îi denigrează deliberat pe luptătorii Armatei Roșii”

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a criticat expoziția „Basarabenii în Gulag”, care se desfășoară în Chișinău. Instituția a dat de înțeles că expoziția, care este organizată de Guvern, nu este decât un instrument prin care autoritățile centrale ar încerca să incite la „ură împotriva Rusiei”.

Am atras atenția asupra „lunii rusofobiei”, lansată în Republica Moldova la 6 iulie anul curent. O „lună a rusofobiei”, deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”. Este semnificativ faptul că organizatorii a tot felul de „instalații”, expoziții, producții scenice și cinematografice îi omagiază cu căldură pe colaboratorii români ai Germaniei lui Hitler. Ei păstrează tăcerea în legătură cu atrocitățile comise în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Îi denigrează în mod deliberat pe luptătorii Armatei Roșii care au luptat împotriva lor. În acest sens, am dori să amintim despre consecințele tragice ale represiunilor regimului Antonescu împotriva populației civile din Moldova sovietică”, se arată în comunicat.

***

Amintim că, pe 6 iulie, a fost lansată expoziția „Basarabenii în Gulag”. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949. Expoziția constă din două vagoane de metal în care sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.

Pe 9 iulie, Guvernul, organizatorul expoziției, a anunțat că aceasta va continua până la data de 30 iulie. Potrivit reprezentanților Executivului, decizia a fost luată în urma multiplelor solicitări din partea cetățenilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: