screenshot

(VIDEO) „Nu vrem capul lui Botnari, vrem dreptate!” Protest în fața Procuraturii Generale, privind dosarul expulzării profesorilor turci

Mai mulți membri ai Mișcării Politice Unirea au protestat astăzi, 10 septembrie, în fața sediului Procuraturii Generale. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea față de pedeapsa fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, pe care o consideră prea blândă. În cadrul protestului, liderul Partidului Liberal (PL) , Dorin Chirtoacă, dar și liderul Partidului Politic Uniunea Salvați Basarabia (USB) au solicitat demisia judecătorului și procurorului de caz, dar și reluarea anchetei în dosarul privind expulzarea profesorilor turci din toamna anului 2018.

Liderul USB Valeriu Munteanu susține că a avut loc o încălcare gravă a legii, iar în spatele deciziei de expulzare a celor șapte cetățeni turci s-ar afla președintele Igor Dodon și fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc.

„Comunitatea internațională nu crede în aceste povești că, într-o dimineață de septembrie, Vasile Botnari s-a trezit de dimineață și, într-o totală necunoștință, a mers și a îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova acești cetățeni turci. A plătit avionul, i-a predat pe teritoriul Turciei. Am ajuns în septembrie 2020 să auzim la televizor că procurorul general ne spune că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare, chiar dacă procuratura a cerut cu executare. După care în presă a apărut hotărârea de judecată care aspune absolut opusul a ceea ce ne-a comunicat nimeni altul decât conducătorul procuraturii generale din Republica Moldova”, a declarat Munteanu.

În cadrul aceluiași protest, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat că sentința judecătorului de caz este una „mimată” și a solicitat demisia magistratului, dar și a procurorului care a anchetat cazul.

„În Republica Moldova nu există justiție, deloc. Totul este un aranjament și mai mult nimic. Cine în R. Moldova crede că această crimă odioasă a fost comisă de Botnari, de unul singur? De unde el, care era în funcție de o lună, a avut o asemenea capacitate, să răpească șapte profesori turci și pe ascuns să îî ducă în Turcia? Avea Botnari vreo relație cu Erdogan?  Dacă este vorba să răspundă cel care a executat crima, de ce să nu răspundă și cei care au comandat-o?”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Amintim că fostul director al SIS, Vasile Botnari, ar fi fost pedepsit doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul profesorilor turci expulzați anul trecut din Republica Moldova. Un document care ar confirma această decizie a fost publicat pe 10 septembrie de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că a fost inițiată o anchetă de serviciu în care este vizat procurorul care a instrumentat cazul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/MAN

MAN, la CEC: acuză PAS că și-a desemnat candidații la parlamentare „prematur” și cere sancțiuni

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul capitalei Ion Ceban, care face parte din Blocul „Alternativa” – a depus, pe 7 iulie, o contestație la Comisia Electorală Centrală împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).  MAN acuză partidul de guvernare de desemnarea „prematură” și „promovarea contra cost” a candidaților la alegerile parlamentare din toamnă.

„Chiar dacă, potrivit legislației electorale, perioada oficială de desemnare a candidaților pentru funcția de deputat începe abia pe 20 iulie, Partidul PAS a întreprins deja mai multe acțiuni în acest sens încă din 15 iunie. Au fost prezentate persoane care urmează să fie incluse în lista electorală, fiind promovate ca și candidați în Parlamentul Republicii Moldova sau ca persoane ce vor figura pe lista PAS la alegerile parlamentare. Mai mult decât atât, anunțurile cu aceste persoane – prezentate explicit ca viitori candidați PAS – au fost publicate și finanțate sub formă de publicitate politică pe rețelele de socializare”, susține MAN.

Blocul „Alternativa” cere Comisiei Electorale Centrale, în acest context, să constate că PAS a încălcat legea prin acțiunile sale. Totodată, formațiunea politică solicită ca PAS și membrii săi să fie obligați să elimine toate postările legate de desemnarea candidaților de pe rețelele sociale și site-ul partidului.

Contactat pentru o reacție, PAS nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor MAN.

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Primii candidați au fost anunțați pe 16 iunie: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, antreprenoarea Maria Acbaș din autonomia găgăuză și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

O săptămână mai târziu, liderul PAS Igor Grosu a anunțat că alte trei persoane se alăture partidului la parlamentare: Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, și antreprenorul Iurie Cojocaru, care este și președintele comunității moldovenilor din Marea Britanie.

Pe 3 iulie, fostul ministru al Afacerilor Externe Nicu Popescu a anunțat, într-o postare publică, că va candida pe listele PAS. Mesajul său a fost preluat de mai mulți membri ai partidului, însă formațiunea nu a confirmat oficial, până acum, candidatura acestuia.

Ultimii candidați au fost anunțați pe 7 iulie, tot de Igor Grosu. Este vorba despre luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Emil Ceban. „Vă mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Ați luat o decizie curajoasă”, a transmis liderul PAS în cadrul conferinței de presă.

Amintim că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală va începe pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: