VIDEO Popșoi, ultimul discurs la APCE în calitate de deputat: „Mulțumim că sprijiniți Moldova”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Popșoi, ultimul discurs la APCE în calitate de deputat: „Mulțumim că sprijiniți Moldova”

Deși a fost numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi nu a preluat deocamdată mandatul. Acesta nu se află în Republica Moldova, întrucât  face parte din delegația de deputați care a participat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, în data de 25 ianuarie. Popșoi, care săptămâna viitoare urmează să depună jurământul în calitate de ministru, a ținut un discurs în care a vorbit despre despre importanța acordării de ajutor Ucrainei, care se confruntă cu invazia rusă.

Mihail Popșoi a susținut un discurs în care s-a referit la subiectul „Globalizarea în timp de criză și război: rolul Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

În debutul intervenției sale, oficialul a dat asigurări că Republica Moldova va continua să ajute Ucraina și cetățenii săi. „Moldova va continua să acorde asistență cât mai multor femei, copii și bătrâni care au ajuns în țara mea în căutarea unui refugiu”, a menționat acesta.

Vicepreședintele a remarcat necesitatea ca resursele financiare rusești confiscate de jurisdicțiile occidentale în cadrul aplicării sancțiunilor să fie utilizate pentru a ajuta Ucraina.

Valorile comune și parteneriatul global al OCDE pot fi asigurate doar printr-un mecanism robust de sancțiuni. Vedem că actualmente regimul de sancțiuni nu prea își atinge scopurile. Și într-adevăr nicio sumă de bani nu va putea vreodată să repare dauna adusă, viețile pierdute, copiii răpiți, patrimoniul cultural demolat. Este timpul ca statele membre ale OCDE și toate țările democratice, bazate pe supremația legii, să asigure stabilirea unor reparații preventive și că cele 300 de miliarde de euro actualmente confiscate de jurisdicțiile occidentale sunt folosite cu pricepere în Ucraina pentru a apăra țara de bombardamente și suferința îngrozitoare pe care le îndură zi de zi, azi, ieri și din păcate, cel mai probabil, și mâine”, a spus el.

Totodată, Mihail Popșoi a avut un mesaj de rămas-bun pentru membrii APCE, parlamentari din țările membre ale Consiliului Europei. Vicepreședintele a menționat că este ultima sesiune APCE la care participă în calitate de membru al delegației Parlamentului Republicii Moldova, dat fiind că a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe.

Părăsind această organizație distinsă, aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru că ajutați Republica Moldova în parcursul său de revenire în sânul familiei națiunilor europene, să-și consolideze democrația, dar și pentru că ajutați Ucraina și, în cele din urmă, pentru că vă ajutați pe voi înșivă, deoarece sprijinirea Ucrainei este cea mai bună investiție într-o Europă pașnică, prosperă și stabilă”, a conchis Mihail Popșoi.

Precizăm că delegația legislativului Republicii Moldova participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară în perioada 22-26 ianuarie, la Strasbourg. Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995.

***

În cadrul ședinței din 24 ianuarie, Cabinetul de miniștri l-a numit pe Mihail Popșoi ministru de Externe , după ce Nicu Popescu a demisionat din această funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: