(VIDEO) Prințul Charles a devenit regele Charles al III-lea. Primul mesaj după moartea mamei sale
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Prințul Charles a devenit regele Charles al III-lea. Primul mesaj după moartea mamei sale

Premieru Marii Britanii Liz Truss a anunțat că numele noului monarh britanic este regele Charles al III-lea. Totodată, palatul Buckingham a publicat o declarație a regelui, prima după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a. 

Moartea mult-iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de adâncă tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Suntem profund îndurerați de decesul scumpului Suveran și a mult-iubitei Mame. Știu că pierderea Sa va fi resimțită profund în toată țara și de numeroși oameni din întreaga lume. Pe durata acestei perioade de doliu și schimbare eu și familia mea vom fi consolați prin conștientizarea respectului și a adâncii afecțiuni pentru Regină”, se arată în mesajul semnat de regele Charles al III-lea.

(VIDEO) Prințul Charles a devenit regele Charles al III-lea. Primul mesaj după moartea mamei sale

Primul în linia de succesiune, prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, va fi proclamat Rege al Marii Britanii în a doua zi după decesul Reginei Elisabeta a II-a, notează hotnews.ro.

Charles a avut o viață tumultoasă marcată de controversele provocate de divorțul său extrem de mediatizat de Diana, supranumită „Prințesa Inimilor”, la care a ajuns deoarece a refuzat să pună capăt relației cu Camilla Parker Bowles.

De altfel, Charles s-a căsătorit cu Camilla în 2005, la opt ani de la moartea tragică a Prințesei Diana. Camilla a primit titlul de ducesă de Cornwall. Anul acesta, cu ocazia jubileului de platină, Regina Elisabeta a II-a și-a exprimat „dorința sinceră” ca soția lui Charles, „Camilla, să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.

Prințul Charles, scurtă biografie

Născut la Palatul Buckingham pe 14 noiembrie 1948, Charles este fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a și prințului Philip, care s-a stins din viață în luna aprilie a anului trecut.

Cu studii terminate la liceul Gordonstoun din nordul Scoției și Colegiul Trinity din cadrul Universității Cambridge, el a fost primul moștenitor al familiei regale britanice care a mers la o școală și universitate publică, în loc să fie educat acasă.

El a obținut o diplomă în istorie la Trinity College. Charles a servit atât în Forțele Aeriene Regale, cât și în Marina Regală a Marii Britanii, obținând o licență de pilot de elicopter. Învestitura sa ca prinț al Țării Galilor, titlul oficial conferit moștenitorilor tronului britanic, a avut loc pe 1 iulie 1969 la Castelul Caernarfon din Țara Galilor.

După ce a părăsit forțele armate Charles a fondat „Trustul Prințului” în 1976, o organizație caritabilă cu misiunea de a ajuta tinerii dezavantajați din Regatul Unit. Organizația a autat de-a lungul anilor peste 870.000 de persoane să își găsească locuri de muncă, urmeze studii sau reconvertească profesional.

În ultimii ani el a devenit de asemenea un avocat al luptei împotriva schimbărilor climatice și a protejării mediului înconjurător.

Cea mai lungă așteptare din istoria monarhiei britanice

Urcarea pe tron al lui Charles va pune capăt unei perioade de aşteptare mai lungi decât în cazul tuturor predecesorilor săi ajunşi la conducerea Marii Britanii, o monarhie cu o istorie de peste 1.000 de ani.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a susținut, în februarie acest an, într-un mesaj adresat naţiunii sâmbătă, în ajunul Jubileului său de Platină, că soţia fiului ei Charles, Camilla, ar trebui să fie regină consoartă atunci când prinţul o va urma la tron. Suverana, în vârstă de 96 de ani, şi-a exprimat „dorinţa sinceră”, ca ducesa de Cornwall „Camilla să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.

Până atunci, era admis că Camilla, 74 de ani, a doua soţie a prinţului Charles, 73 de ani, va fi doar prinţesă consoartă.

Premierul Marii Britanii Liz Truss a anunțat că numele noului monarh este regele Charles al III-lea. Aceasta a pronunțat celebra frază istorică: „Dumnezeu să îl ocrotească pe rege!”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: