Stela Untila / NewsMaker

(VIDEO) Președintele României a propus o soluție pentru evitarea pe viitor a penelor de curent în Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat de ce localitățile Republicii Moldova rămân în întuneric din cauza bombardamentelor lansate de armata rusă asupra obiectivelor de infrastructură energetică din Ucraina. Liderul de la București susține că singura soluție pentru această problemă este realizarea mai multor interconectări între România și Republica Moldova. 

Klaus Iohannis spune că România este dispusă în continuare să ajute Republica Moldova, dar pentru aceasta este nevoie să se construiască mai multe interconectări între țări, întrucât în lipsa acestora le sunt legate mâinele.

„În ceea ce privește interconectarea dintre România și Moldova. Evident că ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de față am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și vreau să detaliez un pic.

Interconectările dintre Republica Moldova și România sunt total insuficiente. Acest aspect a fost negljat ani de zile și în momentul de față chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este caatare expusă acestor atacuri. Există o singură soluție. Trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune directe între România și Republica Moldova.

Același lucru este valabil și pentru gaz și pentru transportul pe șosea, etc. Noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca în scurt timp aceste chestiusi să fie înbunătățite”, a declarat Klaus Iohannis

Amintim că pe 23 noiembrie a fost pentru a doua oară când o mare parte din localitățile Republicii Moldova rămân în întuneric din cauza bombardamentelor lansate de armata rusă asupra obiectivelor de infrastructură energetică din Ucraina. Pentru prima oară, s-a întâmplat pe 15 noiembrie, iar pentru a doua oară – pe 23 noiembrie.

Serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.

Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj și a menționat că, oricât de greu ar fi acum, „singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că războiul Federației Ruse în Ucraina afectează direct țara noastră, iar premierul Natalia Gavrilița a subliniat că „războiul este aproape”.

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au intrat în grevă generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: