VIDEO „Regret, foarte mult regret”. „Tanti Raia” din investigația printre oamenii lui Șor a decis să colaboreze cu ancheta

„Tanti Raia”, protagonista investigației Ziarul de Gardă, a spus că nu a primit bani cât timp a fost în „slujba lui Șor” și că a fost „de vreo două ori la demonstrații” și atât. Totuși, ea a adăugat ulterior că ar fi primit bani doar o singură dată – pentru jurnalista care a fost sub acoperire. Alte sume de bani, femeia a spus că nu a împărțit. Femeia ar fi decis să colaboreze cu ancheta, mai mult ea a declarat că își recunoaște vina. „Regret, foarte mult regret. Spuneau că banii ne vin ca la pensionari, ajutor”, a adăugat ea între timp. Femeia a avut și un mesaj pentru cei care iau mită electorală sau o oferă. „Să gândească cu capul, să nu ajungă așa cum eu am ajuns. Să voteze pe cine dorește. Să se gândească la Moldova, la noi toți”, a declarat femeia, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1. Menționăm că protagonista investigației se află în arest la domiciliu. 

Întrebată cum a ajuns să facă parte din această rețea, cine și cum a convins-o să se implice, „tanti Raia” a răspuns: „Eu nu pot să vă spun. (…) Așa s-a întâmplat”. Nu a dorit să răspundă nici la întrebarea cât timp a fost implicată în aceste acțiuni și câți oameni a reușit să racoleze.

Întrebată dacă a conștientizat pericolul la care se expune, ea a răspuns că „nu”. „Nu, nu, nu am știut că așa o să fie”, a adăugat ea.

„Ce mi-au promis? Libertate”, a mai spus „tanti Raia” la o nouă precizare a jurnalistei.

Femeia a mai declarat că nu are un cont în banca rusă. La întrebarea jurnalistei câți bani a primit până acum, „tanti Raia” a răspuns: „N-am primit încă nimic. Mi-au spus că la sfârșit de lună. N-am primit nimic acum”.

Cu privire la imaginile Ziarul de Gardă în care ea apare la întâlnirile cu oamenii, ea a comunicat: „Am fost de vreo două ori la demonstrații și tot”.

Întrebată dacă primea bani pentru participare la demonstrații, ea a menționat: „N-am primit nici atunci și niciodată bani. O dată numai am primit și i-am dat lui doamna asta care a dat (nota red: subiectul) la Ziarul de Gardă”. La precizarea dacă a primit bani doar pentru jurnalista care a fost sub acoperire, ea a răspuns: „Da, da”. Alte sume de bani femeia a spus că nu a împărțit. „I-am dat 1 300, o mie i-am lăsat că am avut o bolnavă aici și i-am dat ajutor la bolnava ceea”, a adăugat ea.

Întrebată cum ar fi procedat dacă nu ar fi fost investigația Ziarul de Gardă, ea a răspuns: „Eu de demult am vrut să mă duc și doamnei asta care a filmat, de la Ziarul de Gardă… și ei îi spuneam că eu m-am săturat și nu vreau mai mult”.

La precizarea dacă a decis să colaboreze cu ancheta, femeia a spus că „da”. „Da” – a răspuns și la întrebarea dacă își recunoaște vina.  Întrebată dacă regretă implicarea în această schemă, „tanti Raia” a comunicat: „Regret, foarte mult regret și mai mult nu o să fie așa. (…) Spuneau că banii ne vin ca la pensionari, ajutor. Iaca cei. Ajutor pentru pensie. (…) Nici nu m-am gândit că o să fiu în așa stare… la 70 de ani. Ei s-a întâmplat, s-a întâmplat deja ce să facem”.

Întrebată ce le-ar spune oamenilor pe care i-a racolat în rețea sau celor iau mită electorală sau o oferă, femeia a comunicat: „Să gândească cu capul, să nu ajungă așa cum eu am ajuns. Să voteze pe cine dorește, cum îi dă în cap. (…) Să se gândească la Moldova, la noi toți”.

Timp de 3 luni, sub o identitate falsă, o reporteră a publicației Ziarul de Gardă a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt ademeniți oamenii care lucrează pentru politicianul fugar Ilan Șor. Ea a participat la proteste și chiar a împărțit pliante. Reporterei i-a fost deschis și un cont într-o bancă de stat din Rusia, iar după aproape două luni în slujbă a primit primii bani. Reportera, cu un nume inventat „Ana Nastas”, și a început aventura infiltrării pe 26 iunie 2024. „Tanti Raia”, potrivit Ziarul de Gardă, era „șefă” de la Dobrogea – șefă de organizație primară la partidele lui Șor. Detalii AICI. Urmare a investigației, oamenii legii au anunțat despre reținerea mai multor persoane.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Pe 28 octombrie, procurorul general a declarat că schema prin care moldovenilor li se deschid conturi bancare în Rusia, pentru a primi transferuri bănești, „a fost elaborată de serviciile speciale rusești”. Ion Munteanu a adăugat că una din tacticile dezvoltate de „arhitecții acestei scheme uriașe este să copleșească organul de urmărire penală și cel de constatare cu un volum de documente”. Potrivit lui Munteanu, pentru a avea succes în investigarea acestor fenomene, organele de urmărire penală și de investigație din Republica Moldova au utilizat inclusiv agenți sub acoperire. Până acum, în cadrul fenomenului de corupție electorală, au fost efectuate peste 800 de percheziții și reținute mai mult de 28 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Guțul, prima reacție după ce procurorii au cerut să fie condamnată la 9 ani de închisoare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea afirmă că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală. Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, a declarat după ședința în care au fost susținute pledoariile finale că speră într-o „decizie corectă”, care să o recunoască nevinovată.

„Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, toți au uitat. Cu părere de rău, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu am ajuns pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan. Evident că este un dosar politic, dacă nu ar fi fost statutul meu, nu și-ar fi adus aminte ca și de alți colegi, ce au trecut din statutul de învinuit în cel de martor. Chiar și cei cu un statut mai mare în ierarhie, colegi de-ai mei, sunt martori, iar eu, secretară a Partidului Șor din 2022, sunt judecată”, a declarat Evghenia Guțul.

„Ei au nevoie de Guțul în calitate de inculpată” – așa a comentat bașcana solicitarea procurorilor, care au cerut marți ca aceasta să fie condamnată la 9 ani de închisoare, iar fosta sa colegă de partid, ex-secretara Partidului „Șor”, la 8 ani.

„Am anticipat această (nr.red: solicitare), pentru că încă din prima zi în care domnul Iepure a preluat cazul meu, mi-a fost clar că așa vor cere. Astăzi, Guțul este folosită ca un exemplu de pedeapsă publică — o persoană care va fi un exemplu pentru cei din opoziție că nu trebuie să meargă împotriva actualei puteri. Astăzi, Guțul reprezintă acea față care poate fi bătută, arătată. Desigur, decizia finală aparține judecătorului”, a declarat Guțul.

Bașcana a menționat că se așteaptă în continuare la o „decizie corectă”. Rugată de presă să explice ce înseamnă acest lucru, Guțul a declarat: „Contez pe faptul că judecătorul mă va recunoaște nevinovată”.

Ea susține că acuzarea nu ar fi prezentat probe convingătoare în instanță, ci doar afirmații nefondate: „Problema este că nu au prezentat niciun fel de probe: eu presupun, eu am auzit, la nivelul bârfelor”.

Amintim că procurorii au cerut, pe 1 iulie, o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei. Procurorii au declarat pentru presă că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță.

Următoarea ședință în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul este programată pentru 3 iulie, dată la care ar putea fi pronunțată și hotărârea instanței.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: