Partidul „ȘOR”

(VIDEO) Simpatizanții lui Șor, cu gurile lipite la Ambasada SUA: „Tăcerea voastră naște dictatori!”

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au organizat un flashmob în fața Ambasadei SUA de la Chișinău. Aceștia și-au acoperit gurile cu bandă adezivă, în semn de protest față de cei care păstrează tăcerea față de acțiunile poliției, care a demontat corturile protestatarilor pentru a debloca intersecția str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Oamenii au adus pancarte cu mesaje în limba engleză, precum: “Tăcerea ta o transformă pe Maia Sandu într-un monstru”, “Nu ne mai ignora, noi apărăm drepturile”, „Tăcerea voastră naște dictatori!”, „Cât vei trece cu vederea absurdul PAS și Maia Sandu”. De asemenea, aceștia au adus o ilustrație din carton cu chipul Maiei Sandu, însă corpul personajului Malificent.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de formațiunea politică condusă de deputatul Ilan Șor, cercetat penal și dat în căutare internațională, manifestanții au vrut să arate că „reprezentanța diplomatică a celei mai mari economii din lume a rămas mută la abuzurile de duminică ale poliției în raport cu protestatarii din orășelul corturilor”.

Manifestanții au vrut să exprime prin acțiunea de astăzi că în Republica Moldova s-a născut un regim despotic, iar capul acestuia este Maia Sandu, care acționează cu acordul tacit al ambasadelor SUA și Uniunii Europene”, se arată în declarația partidului „ȘOR”.

NM a solicitat un comentariu de la Ambasada SUA de la Chișinău, însă deocamdată nu am primit un răspuns. De menționat că simpatizanții Partidului „ȘOR” au acuzat și în trecut președinția și partidul de guvernare că ar acționa la indicațiile unor reprezentanți străini, informații negate de aceștia.

Menționăm că duminică, 16 octombrie,  în capitală, a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE, dar și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecția str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt, însă acestea au fost demontate de poliție.

Președinta țării, Maia Sandu, a mulțumit poliției pentru intervenție. Și prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție. Șefa cabinetului de miniștri a dat asigurări că Guvernul respectă dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima liber opiniile, însă nu va tolera destabilizarea situației în țară, care ar pune în pericol viața și sănătatea altor cetățeni.

Pe de altă parte, Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) au semnat o declarație comună, prin care condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice.

Amintim că pe 11 octombrie, Maia Sandu a cerut Guvernului să schimbe temporar legislația din cauza protestelor Partidului ȘOR. Președintele Republicii Moldova a cerut cabinetului de miniștri să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică”.

Ulterior, pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.





Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: