Partidul Socialiștilor a organizat un nou protest. De această dată, manifestația s-a desfășurat în fața Ministerului Finanțelor. Deputații socialiști au anunțat că, pe 9 iunie, în Parlamentul Republicii Moldova, va fi înregistrată o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi. Guvernul nu a comentat deocamdată gestul socialiștilor.
Membrii și susținătorii PSRM au scandat „Nu majorării prețurilor!”, „Opriți scumpirile!” în timpul protestului din fața Ministerului Finanțelor. Aceștia și-au manifestat dezacordul față de mari la produsele alimentate.
Deputatul PSRM, Petru Burduja, a anunțat că, joi, fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va depune o moțiune de cenzură la Parlament împotriva Ministerului Finanțelor.
„În spatele dvs stă un ministru, care are probleme cu matematica. Ei când au venit la putere, au spus că benzina va costa 10 lei, nu 32 de lei, ca azi. Acest ministru, când a venit în Parlament, spunea că inflația în 2022 va fi 6%, BNM spunea că va fi nu mai puțin de 15, azi avem 27%. Oare nu are probleme cu matematica? Hai să oprim prostia asta, omul nu trebuie să sufere pentru faptul că dvs nu cunoașteți matematica. Rușine!”, a declarat Burduja.
Amintim că, pe 4 iunie, PSRM a convocat Consiliul Republican. În cadrul ședinței Consiliului a fost efectuată o evaluare a situației politice din Republica Moldova și adoptată o declarație. Prin aceasta, Consiliul Republican al PSRM împuternicește fracțiunea parlamentară să inițieze demiterea guvernului.
Guvernul Republicii Moldova nu a comentat deocamdată acuzațiile PSRM.
***
Săptămâna trecută, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a inițiat o moțiune simplă împotriva Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă se supune dezbaterii în ședința plenară a Parlamentului, fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de până la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii. Dezbaterea moţiunii simple în ședința plenară are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.
În același timp, moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investitură. Moțiunea de cenzură asupra activitățoo Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Moțiunea simplă și de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși (fracțiunea parlamentară a Comuniștilor și Socialiștilor deține 32 de mandate, iar cea a Partidului „ȘOR” – 6).
În cazul adopătării moțiunii de cenzură, prim-ministrul va prezenta în termen de cel mult trei zile președintelui țării demisia Guvernului.