Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova a comentat investigația jurnalistică potrivit căreia pe acoperișul Ambasadei ruse de la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Oleg Vasnețov susține că marea majoritate a antenelor sunt nefuncționale și ruginite.
„Clădirea ambasadei a fost construită la sfârșitul anilor 90. Și din această perioadă există antene. Dacă te uiți cu atenție, multe dintre antene sunt ruginite și așa mai departe. Dacă telefonia și internetul ar fi foarte bune, probabil că nu ar fi necesar să le actualizăm constant. Mai mult, toate aceste antene sunt cumpărate de pe piața locală, de la furnizori locali”, a declarat Oleg Vasnețov, după ce a fost convocat în dimineața zilei la MAEIE.
Întrebat de un jurnalist cum a argumentat diplomația de la Chișinău „diferența de atitudine” față de Ambasada Rusiei, comparativ cu cea a SUA, care ar avea, de asemenea, instalate pe acoperiș antene, Vasnețov a menționat:
„Conducerea (nr: MAEIE) nu prezintă niciun argument. Paralele aici nu sunt, ni s-a spus. Și, desigur, nu se oferă nicio explicație, nicio bază de dovezi. Acest lucru nu este surprinzător. Ne-am mai confruntat cu această atitudine, suntem obișnuiți să lucrăm în această situație”, a mai declarat Vasnețov.
De menționat că autoritățile de la Chișinăul au decis să reducă numărul de diplomați ruși în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în debutul ședinței Guvernului, după întrevederea la MAEIE a șefului diplomație ruse în Moldova, Oleg Vasnețov. În reacție, ambasadorul rus a calificat măsura ca fiind una „drastică”.
Amintim că, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.
De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!