Captură video

VIDEO „Vom apăra sistemul educațional. Suntem gata de luptă”: MAN-ul lui Ceban bate din nou la ușa Curții Constituționale

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid fondat și condus de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban – a contestat, din nou, la Curtea Constituțională (CC), modificările la Codul educației, aprobate de Parlament. Formațiunea politică califică amendamentele votate, potrivit cărora șefi de direcții de învățământ urmează să fie demiși din funcție, drept o încercare a partidului de guvernământ de a-și „subjuga sistemul educațional”, în contextul viitoarelor alegeri. MAN susține că se așteaptă la o decizie echitabilă din partea CC, chiar dacă, recent, Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea depusă anterior de partid la acest subiect.  

„Considerăm că este o ingerință în politica administrațiilor publice locale. Este călcată în picioare tot ce ține de poziția autorităților publice locale. Nu se face altceva decât preluarea cu forța a tuturor instituțiilor educaționale din țară, este clar. Probabil venim în alegerile din următorii doi ani și încearcă să subjuge sistemul educațional. (…) Suntem gata de luptă. Vom face tot ce putem ca să apărăm sistemul educațional, pentru că educația nu are treabă cu politica. Vrem să ne facem corect munca”, a declarat șeful Direcției educație a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, care este membru al MAN.

„Am depus o sesizare cu privire la situația din jurul sistemului educațional. (…) Cu părere de rău, CC a emis deja o hotărâre, dar au fost și două opinii separate. (…) Partidul de guvernare încearcă să preia sub control deplin sistemul educațional din țară. (…) Sperăm că CC va examina în detaliu sesizarea depusă și se va expune. Cetățenii trebuie să știe dacă acțiunile guvernării corespund Constituției”, a declarat juristul Gaik Vartanean, fostul socialist care deține în prezent funcția de deputat independent în parlament, după ce s-a alăturat MAN-ului condus de Ceban.

NM a solicitat un comentariu din partea PAS și a Ministerului Educației. Până în momentul publicării știrii, însă, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost dur criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale. „Este o ingerință foarte-foarte gravă în activitatea administrației publice locale”, a declarat atunci Ceban.

La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației – sesizare declarată între timp inadmisibilă.

După decizie, primarul Ion Ceban și membrii MAN au criticat din nou Ministerul Educației și au amenințat cu proteste, dacă proiectul va implementat. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: