Vizita delegației române la Chișinău: discuții despre proiecte comune și integrarea în UE

Parlamentul a găzduit vizita delegației Comisiei pentru politică externă din Senatul României, condusă de președintele acesteia, senatorul Titus Corlățean. Oficialii români au avut întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu membrii Comisiei politică externă și integrare europeană, iar discuțiile s-au referit la agenda internă și la avansarea parcursului european al țării noastre.

Șeful legislativului și-a exprimat aprecierea pentru suportul constant oferit de România în eforturile de modernizare și integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În acest context, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit la unele proiecte recent implementate cu sprijinul României. Este vorba despre semnarea contractului de proiectare și construcție a unui pod nou peste Prut, Ungheni-Ungheni, care va apropia Republica Moldova de rețeaua de autostrăzi a Uniunii Europene, oferirea a 20 de autobuze școlare și a unui lot de aproape 100 de mii de cărți care vor ajunge în bibliotecile din întreaga țară. „România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și vă mulțumim pe această cale pentru susținerea constantă a agendei noastre, în special acum, în contextul procesului de aderare și al referendumului din această toamnă”, a punctat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a menționat și despre colaborarea pe dimensiunea parlamentară, inclusiv la nivelul comisiilor parlamentare. „Avem o conlucrare foarte bună dintre Parlamentul Republicii Moldova, Senat și Camera Deputaților, dovadă fiind și vizita de astăzi. Dorim să preluăm cât mai mult din experiența României în procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar expertiza dumneavoastră în aproximarea legislației la standardele UE ne va ajuta să avansăm mai rapid în procesul de negociere”, a subliniat șeful legislativului.

În aceeași ordine de idei, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, a reiterat că România va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, să contribuie la creșterea rezilienței țării noastre, precum și la creșterea nivelului de cunoaștere și înțelegere a procesului de integrare europeană de către cetățeni.

Delegația Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României se află, în aceste zile, într-o vizită  la Chișinău, la invitația președintei Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentului Republicii Moldova, Ina Coșeru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: