Vladimir Putin privind retragerea trupelor rusești din Moldova: „Maia Sandu nu a spus nimic nou”
Full Article 2 minutes read

Vladimir Putin privind retragerea trupelor rusești din Moldova: „Maia Sandu nu a spus nimic nou”

Președintele rus Vladimir Putin a comentat cuvintele președintelui ales al Republicii Moldova Maia Sandu despre necesitatea retragerii trupelor rusești din Transnistria și a numit condițiile necesare pentru aceasta. El a vorbit despre acest lucru la o conferință de presă din 17 decembrie.

Potrivit lui Putin, Rusia susține retragerea trupelor sale din Transnistria, dar pentru aceasta „acolo trebuie să se formeze o ambianță specială”.

„Maia Sandu, care a fost aleasă [președinte] și îi doresc tot binele, succes în munca ei, nu a spus nimic nou ca reprezentant al unei anumite forțe politice. În general, suntem pentru retragerea armatei imediat ce situația se va schimba, de îndată ce se stabilește un dialog normal între Transnistria și restul Moldovei, de îndată ce totul va merge pe calea păcii”, a subliniat Putin.

El a menționat, de asemenea, că țările erau deja aproape de o astfel de decizie atunci când Vladimir Voronin era președinte al Moldovei. Totuși, potrivit lui Putin, în ultimul moment, Voronin a abandonat acordurile din cauza presiunii din țările occidentale.

„Mai devreme sau mai târziu această problemă trebuie rezolvată”, a adăugat Putin.

La conferința din 30 noiembrie, Sandu a amintit că „nu a existat niciun tratat sau acord bilateral privind amplasarea armatei în Transnistria. Aceasta trebuie să fie retrasă de pe teritoriul Moldovei ”, a spus Sandu.

Ea a amintit că există un acord din 1992 cu privire la misiunea forțelor de menținere a păcii dintre Rusia și Moldova. Cu toate acestea, președintele ales consideră că este timpul să schimbe formatul misiunii. „Deoarece nu există pericolul unei acțiuni militare pentru o lungă perioadă de timp, această misiune ar trebui să fie civilizată sub auspiciile OSCE. Aceasta este poziția Moldovei, pe care o subliniez ”, a spus Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: