Vladislav Kulminski/Facebook

Vladislav Kulminski a asistat la ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Vrea să contribuie la crearea unui dialog permanent dintre Chișinău și Comrat

Fostul vicepremier pentru Reintegrare Vladislav Kulminski a asistat la ședința din 16 august a Adunării Populare a Găgăuziei. Contactat de NM, Kulminski a precizat că a fost acolo în calitate de activist civic și că deocamdată nu reprezintă nicio organizație, însă ar putea ajuta la crearea unor canale de dialog permanent dintre Găgăuzia și autoritățile centrale.  

Potrivit jurnaliștilor gagauzinfo.md, Vladislav Kulminski a asistat la dezbaterea mai multor subiecte, după care a discutat separat cu deputații locali Alexandr Tarnavski și Ilie Uzun. Acesta și-a justificat prezența prin faptul că planifică să își împartă din experiență în ceea ce privește gestionarea situațiilor de criză.

Toamna și iarna va fi o perioadă dificilă pentru țară, prin care urmează să trecem toți împreună, și UTA Găgăuză și autoritățile centrale și regiunea transnistreană. Aș vrea să îmi împart din experiență în ceea ce privește reglementarea situațiilor de criză în această direcție. Sunt aici ca să evaluez situația, să văd cu ce probleme se confruntă autonomia și, după posibilitate și în măsura necesității, mă voi implica în acest proces”, a spus Kulminski.

Contactat de NM, Vladislav Kulminski a precizat că nu a reprezentat nicio organizație: „Am fost acolo în calitate de activist civic. Ședințele Adunării Populare sunt publice, oricine se poate înscrie ca să participe”.

Acesta nu exclude că ar putea ajuta autoritățile centrale în crearea unui dialogul permanent cu Comratul: „Eu o să ajut, dar mai întâi trebuie să înțeleg ce se întâmplă. Deocamdată este din propria mea inițiativă”.

***

Vladislav Kulminski a fost vicepremier pentru Reintegrare în perioada august-noiembrie 2021. Anterior, el a fost consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: