Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că va avea o discuție „foarte serioasă” cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, privind situația moldoveanului Alexandr Rjavitin care a fost reținut de autoritățile de la Tiraspol și este acuzat de dezertare. Contactat de NM, astăzi, 21 ianuarie, Alexandru Fleanchea, a declarat că nu deține informații noi privind soarta tânărului și că, „din păcate”, nu exclude niciun scenariu.
„Din păcate, nimeni dintre noi, nici deputații, nici guvernul, nu are acces în stânga Nistrului, nemaivorbind de penitenciare. Despre ce se întâmplă cu deținuții de acolo nu putem ști ca martori oculari, însa din păcate, nu putem exclude nicio variantă. Am solicitat în mod repetat informații de la reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, și de la reprezentantul OSCE, însă deocamdată nu am obținut nicio informație nouă. Mâine voi avea o discuție foarte serioasă la acest subiect cu reprezentantul special al OSCE”, a declarat pentru NM Alexandru Flenchea.
Tot astăzi, într-o conferință de presă, mai mulți deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-au manifestat îngrijorarea față de soarta tânărului Alexandr Rjavitin, despre care în data de 15 ianuarie, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că a fost reținut și se află la Tiraspol. Deputații PAS l-au acuzat pe președintele Igor Dodon că nu se implică pentru ca tânărul să fie eliberat.
„Preşedintele Dodon este interesat de orice, dar mai puţin de viaţa şi integritatea corporală a cetăţenilor noştri”, a declarat Mihai Popşoi, care a mai precizat că singurul interes al lui Igor Dodon este să influenţeze reprezentanții Tiraspolului, pentru ca, la toamnă, să aibă voturile necesare la alegerile prezidenţiale.
Iar deputatul PAS, Oazu Nantoi a spus că Igor Dodon a sfidat jurământul depus ca preşedinte şi a devenit un pericol pentru democraţia, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Mai mult, în opinia parlamentarului, șeful statului nu va întreprinde nimic pentru respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului.
„Explicaţia acestui comportament este simplu. Singurul argument care îl atribuie ceva valoare în faţa stăpânului său de la Kremlin este de a face un aranjament de tipul Kozak II”, a spus Nantoi. În context, deputatul PAS a mai specificat că PSRM a evitat să îşi asume oficial că renunţă la federalizarea Republicii Moldova.
La rândul său, deputata PAS, Doina Gherman a declarat că fracţiunea parlamentară din care face parte contează pe disponibilitatea reprezentanţilor OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean de a se implica în cazul lui Alexandru Rjavitin.
„Noi facem un apel şi rugăm misiunile diplomatice şi oficiile consulare aflate la Chişinău să fie alături de Alexandru şi să ofere tot ajutorul posibil în soluţionarea cazului său”, a spus Doina Gherman.
Precizăm că reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, se va afla în Republica Moldova începând de astăzi, 21 ianuarie, până pe 23 ianuarie. Oficialul va avea discuții cu oficiali moldoveni de rang înalt și cu conducerea politică din Tiraspol.
Mâine, reprezentantul OSCE va susține un briefing de presă alături de reprezentantul politic din partea Chișinăului, Alexandru Flenchea.