„Voi fi președintele fiecărui cetățean”. Cu ce promisiuni s-a lansat Chicu în campania electorală
Full Article 4 minutes read

„Voi fi președintele fiecărui cetățean”. Cu ce promisiuni s-a lansat Chicu în campania electorală

Ex-premierul Ion Chicu, candidat al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) la alegerile prezidențiale, s-a lansat în campania electorală. Evenimentul a avut loc pe 22 septembrie, în fața Curții Constituționale. Chicu a prezentat 10 priorități din programul său electoral, printre acestea: dezvoltarea economiei naționale, a sectorului agrar și stoparea plecării oamenilor din țară. „Aceste alegeri vor determina cui va aparține țara mai departe”, a comunicat fostul premier. 

„Aceste alegeri vor determina cui va aparține țara mai departe – propriului popor, nouă moldovenilor și fraților noștri de diferite etnii cu care trăim aici în armonie, sau străinilor. (…) Noi suntem datori în fața oamenilor să luptăm, și vom lupta, și vom învinge. (…) Noi vom purta o campanie corectă, cu respect deplin față de alegători și față de concurenții noștri”, a declarat Chicu.

În continuare el a prezentat 10 priorități din programul său electoral:

– restabilirea funcționalității instituțiilor statului;

– stoparea plecării oamenilor din țară și ameliorarea situației demografice;

– asigurarea păcii, securității și coabitării armonioase și fără discriminare pentru toți cetățenii Republicii Moldova;

– pensii și alocații sociale demne de viață umană;

– dezvoltarea economiei naționale;

– dezvoltarea sectorului agrar și industriei de procesare;

– asigurarea dreptului la educație pentru fiecare copil și tânăr din țară;

– asigurarea accesului la servicii medicale de calitate;

– educația culturală și patriotică, dezvoltarea artelor și păstrarea tradițiilor strămoșești;

–  asigurarea unui mediu ambiant sănătos pentru viața cetățenilor.

„Voi fi președintele fiecărui cetățean. (…) Avem un program ambițios, deloc populist, totalmente în forțele și capacitățile, și competențele, unui președinte responsabil și profesionist”, a declarat candidatul.

***

Ion Chicu a devenit premier al Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2019, după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM (înainte de plecările masive din PDM). Pe 23 decembrie 2020, Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru. Înainte de a prelua funcția de prim-ministru, Ion Chicu a fost consilierul președintelui Igor Dodon.

***

Pe 20 octombrie, pe moldoveni îi așteaptă un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Pe 20 septembrie, în Republica Moldova, s-a dat startul campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial și referendum.

În ianuarie 2024, Partidul Socialiștilor a declarat că discută cu mai multe partide extraparlamentare despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Detalii AICI.

În februarie 2024, PDCM a declarat că va avea candidatul său la alegerile prezidențiale și nu consideră eficientă opțiunea de identificare a unui candidat comun a mai multor formațiuni politice. Detalii AICI. Ulterior, în aprilie, Ion Chicu și-a anunțat intenția să participe la alegerile prezidențiale. Totuși, a adăugat el, decizia finală aparținea consiliului politic național al PDCM. Detalii AICI. Cu toate acestea, în iunie, reprezentanții PDCM au anunțat că Ion Chicu va candida din partea partidului la alegerile pentru funcția de președinte. Detalii AICI.

Deși și-a declarat susținerea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fiind cosemnatar al Pactului „Pentru Europa”, PDCM a anunțat că va boicota referendumul care se va desfășura în paralel cu alegerile prezidențiale. Contactat pentru o explicație, Chicu a spus că nu vede nicio contradicție. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: