„Voi fi președintele fiecărui cetățean”. Cu ce promisiuni s-a lansat Chicu în campania electorală

Ex-premierul Ion Chicu, candidat al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) la alegerile prezidențiale, s-a lansat în campania electorală. Evenimentul a avut loc pe 22 septembrie, în fața Curții Constituționale. Chicu a prezentat 10 priorități din programul său electoral, printre acestea: dezvoltarea economiei naționale, a sectorului agrar și stoparea plecării oamenilor din țară. „Aceste alegeri vor determina cui va aparține țara mai departe”, a comunicat fostul premier. 

„Aceste alegeri vor determina cui va aparține țara mai departe – propriului popor, nouă moldovenilor și fraților noștri de diferite etnii cu care trăim aici în armonie, sau străinilor. (…) Noi suntem datori în fața oamenilor să luptăm, și vom lupta, și vom învinge. (…) Noi vom purta o campanie corectă, cu respect deplin față de alegători și față de concurenții noștri”, a declarat Chicu.

În continuare el a prezentat 10 priorități din programul său electoral:

– restabilirea funcționalității instituțiilor statului;

– stoparea plecării oamenilor din țară și ameliorarea situației demografice;

– asigurarea păcii, securității și coabitării armonioase și fără discriminare pentru toți cetățenii Republicii Moldova;

– pensii și alocații sociale demne de viață umană;

– dezvoltarea economiei naționale;

– dezvoltarea sectorului agrar și industriei de procesare;

– asigurarea dreptului la educație pentru fiecare copil și tânăr din țară;

– asigurarea accesului la servicii medicale de calitate;

– educația culturală și patriotică, dezvoltarea artelor și păstrarea tradițiilor strămoșești;

–  asigurarea unui mediu ambiant sănătos pentru viața cetățenilor.

„Voi fi președintele fiecărui cetățean. (…) Avem un program ambițios, deloc populist, totalmente în forțele și capacitățile, și competențele, unui președinte responsabil și profesionist”, a declarat candidatul.

***

Ion Chicu a devenit premier al Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2019, după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM (înainte de plecările masive din PDM). Pe 23 decembrie 2020, Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru. Înainte de a prelua funcția de prim-ministru, Ion Chicu a fost consilierul președintelui Igor Dodon.

***

Pe 20 octombrie, pe moldoveni îi așteaptă un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Pe 20 septembrie, în Republica Moldova, s-a dat startul campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial și referendum.

În ianuarie 2024, Partidul Socialiștilor a declarat că discută cu mai multe partide extraparlamentare despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Detalii AICI.

În februarie 2024, PDCM a declarat că va avea candidatul său la alegerile prezidențiale și nu consideră eficientă opțiunea de identificare a unui candidat comun a mai multor formațiuni politice. Detalii AICI. Ulterior, în aprilie, Ion Chicu și-a anunțat intenția să participe la alegerile prezidențiale. Totuși, a adăugat el, decizia finală aparținea consiliului politic național al PDCM. Detalii AICI. Cu toate acestea, în iunie, reprezentanții PDCM au anunțat că Ion Chicu va candida din partea partidului la alegerile pentru funcția de președinte. Detalii AICI.

Deși și-a declarat susținerea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fiind cosemnatar al Pactului „Pentru Europa”, PDCM a anunțat că va boicota referendumul care se va desfășura în paralel cu alegerile prezidențiale. Contactat pentru o explicație, Chicu a spus că nu vede nicio contradicție. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: