„Voi purta discuții privind furnizarea gazului”. Vicepremierul Andrei Spînu efectuează o vizită de două zile în Polonia
Full Article 3 minutes read

„Voi purta discuții privind furnizarea gazului”. Vicepremierul Andrei Spînu efectuează o vizită de două zile în Polonia

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu va efectua o vizită de lucru în Polonia, unde va fi abordat subiectul livrării de gaz în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în dimineața de 18 octombrie. Politicianul nu a precizat cu cine urmează să se întâlnească.

Vicepremierul Andrei Spînu a publicat un mesaj laconic pe rețelele de socializare.

„În perioada 18-19 octombrie efectuez o vizită de lucru în Polonia. În cadrul vizitei voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova”, a menționat oficialul.

Andrei Spînu nu a precizat cu cine anume urmează să se întâlnească în Polonia.

Potrivit portalului Evropeiskaya Pravda, Polonia a anunțat în luna septembrie despre intenția de a renunța la gazul rusesc. Se va întâmpla începând cu anul 2023, datorită gazoductului Baltic Pipe, care unește sursele norvegiene cu Danemarca, iar de acolo cu Polonia.

Presa rusă scrie că gazoductul va permite livrarea în vestul Europei a până la 10 miliarde de m3 de gaz pe an, din Marea Nordului. Cu o producție de circa 100.000 de barili pe zi, Danemarca a rămas cel mai mare producător de petrol și gaz natural din Uniunea Europeană după ce Marea Britanie a părăsit blocul comunitar.

***

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, discuțiile cu reprezentanții concernului rus continuă.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții de alternativă, în paralel cu negocierile cu Gazprom.

Pe parcursul săptămânii curente, Moldovagaz a îndemnat de trei ori consumatorii să reducă cheltuielile de gaz. Pe 16 octombrie, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a publica un apel către consumatori și a explicat că solicitarea privind optimizarea consumului de gaz ar trebui să fie o practică normală nu doar în situații de criză, dar o realitate conștientizată zi de zi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: