Inspectorii de integritate vor avea pârghii suplimentare la efectuarea controlului averii și intereselor personale. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 59 de deputați. Dacă vor constata o diferență mare între venituri, cheltuieli și avere, inspectorii vor putea lăsa fără serviciu subiecții vizați. Mai mult, vor avea competența să inițieze procedura contravențională și aplicarea amenzii. Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură. El mai prevede și majorarea salariilor inspectorilor de integritate.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.
Se menționează că documentul are drept scop prevenirea situațiilor de conflicte de interes, incompatibilități, restricții și limitări ale subiecților declarării. De asemenea s-ar urmări ca subiecții vizați să declare corect averea pe care o dețin.
„Respectiv, se propun modificări legislative pentru a fortifica rolul vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate și al inspectorilor de integritate, precum și pentru a stabili limite clare pentru efectuarea controalelor averii și intereselor personale. Autorii propun și majorarea salariilor inspectorilor de integritate. De asemenea, se propune ca inspectorul de integritate să aibă competența de a dispune încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu și de a aplica interdicția de a ocupa anumite funcții, în cazul în care se constată o diferență substanțială între veniturile obținute legal, cheltuielile realizate și averea dobândită. Mai mult decât atât, inspectorul de integritate va avea competența să inițieze procedura contravențională și aplicarea amenzii, dacă subiectul declarării a inclus date incomplete sau eronate, inclusiv despre venituri inexistente. Acest lucru va fi posibil în cazul când a fost nedeclarată corespunzător averea sau veniturile, a căror valoare depășește două salarii medii pe economie”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.
O altă propunere vizează dublarea ponderii de controale de avere și interese personale finalizate în decursul unui an calendaristic, ce vizează angajații cu funcții de demnitate publică. Ponderea va crește de la 20 la 40 de procente.
Documentul va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!