The New Republic

Zvonuri despre moartea liderului Coreei de Nord. Cine preia puterea, dacă Kim Jong-un moare

Coreea de Nord nu a precizat niciodată cine îi va lua locul liderului Kimg Jong-un în cazul în care acesta moare sau se află în incapacitate de a conduce țara. În lipsa unor informații despre copiii săi, analiștii scriu că sora sa sau persoane din cercul său de încredere ar putea asigura regența până când unul dintre succesori va deveni adult și va putea prelua controlul asupra țării, scrie Reuters, dumincă, 26 aprilie. Subiectul a fost abordat în contextul în care unele tabloide internaționale, citând surse destul de vagi din China, Japonia sau Hong Kong, au scris că acesta s-ar afla în comă, după o operație de cord nereușită, sau chiar că ar fi murit.

Informațiile despre posibilul deces al lui Kim Jon-un nu au fost cofirmate cu certitudine și sunt greu de verificat, dar au fost alimentate de o știre a agenției Reuters potrivit căreia China a trimis o echipă de medici la Phenian.

Acestea au apărut după ce liderul nord-coreea nu și-a făcut apariția nici în 15 aprilie la ceremoniile de marcare a nașterii bunicului său, fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir Sen. Această aniversare este cea mai importantă sărbătoare a țării.

Ultima oară, el a fost văzut în public pe 11 aprilie, când a prezidat o ședință a partidului.

Kim Yo Jong

Potrivit analiștilor, una dintre persoanele care ar putea prelua puterea în cazul morții lui Kim Jong-un ar putea fi sora sa mai mică, Kim Yo Jong. În ultimii doi ani, anume aceasta a fost cea mai vizibilă prezență din preajma sa. Ea este vicepreședinta Comitetului Central al Partidului Municitorilor, iar Reuters scrie că este, neoficial, șefa administrației fratelui său.

Liderii de partid

Choe Ryong Jae este formal şeful de stat al Coreei de Nord, adică preşedinte al prezidiului Adunării Supreme a Poporului. Anterior a fost şeful politic al armatei nord-coreene; are la activ decenii de serviciu în regimul familiei Kim.

Pak Pong Ju, un alt membru al biroului politic al Partidului Muncitoresc, a fost prim-ministru într-o perioadă în care s-au extins unele activităţi de piaţă liberă pentru stimularea economiei naţionale.

Kim Jong Chol, vicepreşedinte al partidului şi fost înalt reprezentant pentru problemele nucleare, şi ministrul de externe Ri Son Gwon s-ar putea ocupa de problemele diplomatice, inclusiv deblocarea tratativelor pentru denuclearizare; ambii au avut roluri importante în organizarea întâlnirilor lui Kim Jong-un cu preşedintele american Donald Trump.

Alte rude ale lui Kim Jong-un

Se cunosc şi rude ale lui Kim Jong-un care nu au relaţii apropiate cu acesta. Fratele său Kim Jong Chol nu a făcut până acum parte din conducerea ţării şi duce o viaţă liniştită, ca muzician, fără a fi interesat de viaţa publică, potrivit diplomatului Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului nord-coreean la Londra, refugiat în Coreea de Sud. Cu toate acestea, Reuters arată că unii analişti îl consideră capabil să iasă în prim-plan în caz de necesitate.

Kim Kyong Hui, sora lui Kim Jong Il, a fost o figură importantă a regimului, înainte de venirea la putere a nepotului său. Ea nu a mai apărut în public după ce soţul său, Jang Song Thaek, a fost executat în 2013 din ordinul lui Kim Jong-un. După ce a fost bolnavă mult timp, a asistat anul acesta la o reprezentaţie de gală alături de actualul lider.

În fine, Reuters aduce în discuţie o posibilă nouă generaţie – a patra – din dinastia Kim. Se presupune că Kim Jong-un are trei copii cu Ri Sol Ju; cel mai mare are 10 ani, iar cel mai mic s-a născut în 2017, conform serviciului de spionaj sud-coreean. Fiind prea mici, oricare din ei ar avea însă nevoie de o tutelă familială sau politică.

Kim Jong Il a fost pregătit timp de 20 de ani să preia puterea de la tatăl său. Kim Jong-un a preluat conducerea Coreei de Nord în 2011, când tatăl său, Kim Jong Il a decedat din cauza un atac de cord. Acesta a decedat subit, iar Kim Jong-un a avut la dispoziţie doar puţin mai mult de un an pentru a se impune la conducere.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: