100 de paturi la 130 de pacienți. Spitalele din Chișinău nu mai au locuri pentru copiii cu viroze
Full Article 2 minutes read

100 de paturi la 130 de pacienți. Spitalele din Chișinău nu mai au locuri pentru copiii cu viroze

Autoritățile din Chișinău se arată îngrijorate de numărul infecțiilor respiratorii și a virozelor la copii. Șeful Direcției Sănătate a anunțat că se înregistrează o presiune enormă pe instituțiile medicale, menționând că ieri la Spitalul boli contagioase de copii din 70 de adresări au fost posibile pentru internare doar 17. „Cu toate că pe 100 de paturi, acolo sunt internați deja peste 130 de copii”, a menționat Boris Gîlcă. 

La ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău din 19 decembrie, Gîlcă a spus că autoritățile municipale „rămân îngrijorate de situația alarmantă pe infecțiile respiratorii, virozele, pneumoniile la copii”.

Oficialul de la Sănătate a spus că a avut dimineață o ședință cu managerii de spitale.

„Avem o presiune enormă pe spitalele cu copii. Din nou, este depășit numărul de internări față de numărul de paturi. Este o situație neconformă. Am identificat spații suplimentare, dar deja suntem la limită”, a adăugat Gîlcă.

El a menționat că a luat din nou legătură cu Ministerul Sănătății pentru a identifica spații suplimentare spre activare la Institutul Mamei și Copilului – „fiindcă capacitățile spitalelor de copii din municipiu sunt deja pe deplin depășite”.

„Spre exemplu, la Spitalul boli contagioase de copii, în ziua de ieri, din 70 de adresări au fost posibile pentru internări doar 17. Anume din lipsa de paturi, cu toate că pe o sută de paturi acolo sunt internați deja peste 130 de copii”, a comunicat Gîlcă.

Șeful Direcției Sănătate a mai spus că săptămâna trecută au fost raportate 5 221 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii, cu 1537 cazuri mai mult decât săptămâna precedentă.

„Este mult mai mult, decât în perioada similară din anul trecut. 3 248 de cazuri, peste 62% din aceste infecții, au fost raportate la copii. Cele mai afectate grupuri sunt copiii de la grupa 0-4 ani și 5-14 ani”, a precizat el.

Gîlcă a mai menționat că au fost înregistrate și 76 cazuri de gripă, dintre care 54 de cazuri – la copii, cu vârsta 0-17 ani. 68 de pacienți au fost internați, a comunicat oficialul de la Sănătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: