14 țări și o organizație nu au semnat declarația de la finalul Summit-ului pentru pace în Ucraina. Ce prevede documentul
Full Article 2 minutes read

14 țări și o organizație nu au semnat declarația de la finalul Summit-ului pentru pace în Ucraina. Ce prevede documentul

La finalul Summit-ului pentru pace în Ucraina, a fost adoptată o declarație în care, printre altele, Federația Rusă este îndemnată să predea controlul centralei nucleare Zaporojie Ucrainei și eliberarea ostaticilor. Documentul a fost semnat de 82 de țări și organizații participante, inclusiv Republica Moldova. 14 țări și o organizație nu au semnat documentul sau și-au retras semnătura ulterior.

Potrivit BBC, declarația adoptată la finalul Summit-ului pentru pace în Ucraina conține referiri importante la integritatea teritorială a țării vecine ca principiu de bază al oricărui tratat de pace, însă omite câteva condiții cheie ale „formulei Zelenski” (planul de pace al Ucrainei).

În document participanții la summit și-au reafirmat angajamentul față de rezoluțiile Adunării Generale a ONU adoptate imediat după invazia pe scară largă a Rusiei, care solicită retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei și încetarea ostilităților.

Cu toate acestea, propunerile elaborate în cadrul summitului, care descriu viziunea comună a participanților asupra căii spre pace, nu includ o cerere de retragere a trupelor rusești și de despăgubire a Ucrainei din partea Rusiei pentru distrugere și ocupație.

În special, în declarația finală, țările semnatare cer să se asigure siguranța energiei nucleare, inclusiv revenirea centralei nucleare Zaporojie sub controlul Ucrainei. Semnatarii au subliniat, de asemenea, că amenințările cu utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei sunt inacceptabile.

Declarația se referă în același timp la importanța accesului deplin și sigur la porturile ucrainene din Marea Azov și Marea Neagră și la produsele agricole ucrainene ca element de care depinde securitatea alimentară globală. Semnatarii cer, de asemenea, eliberarea tuturor prizonierilor de război și întoarcerea în Ucraina a copiilor și civililor ucraineni deportați și deținuți ilegal.

Declarația finală a fost semnată de 80 de țări și 4 organizații.

14 țări și o organizație nu au semnat declarația de la finalul Summit-ului pentru pace în Ucraina. Ce prevede documentul

Омбудсман Лубінець Дмитро

Cu toate acestea, ulterior, Irak și Iordania și-au retras semnăturile.

Astfel, documentul nu a fost sprijinit: Armenia, Bahrain, Brazilia, Vatican, Irak, India, Indonezia, Iordania, Columbia, Libia, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Thailanda, Africa de Sud.

***

Summit-ul pentru pace în Ucraina s-a desfășurat pe 15 și 16 iunie, în Elveția. Rusia nu a fost invitată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: