6 din 9. Cerințele Comisiei Europene îndeplinite de Moldova
Full Article 6 minutes read

6 din 9. Cerințele Comisiei Europene îndeplinite de Moldova

Comisia Europeană (CE) a prezentat un raport privind implementarea de către Moldova a celor „nouă pași”. În baza acestui raport, CE a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE. NM vă explică care dintre cele nouă cerințe ale UE au fost îndeplinite de Moldova.

Context: În data de 23 iunie 2022, Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În același timp, CE a înaintat nouă cereri – „9 pași”, a căror implementare este necesară pentru a începe negocierile de aderare. Aceste cereri se referă la politică, economie, anticorupție, justiție și drepturile omului. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a prezentat un raport privind implementarea de către Chișinău a celor „nouă pași” și despre conformitatea Republicii Moldova cu standardele legislației europene.

PASUL 1 – Nefinalizat

Finalizarea reformei justiției

Raportul CE menționează că Republica Moldova a efectuat o reformă judiciară și a inițiat o evaluare externă a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și judecătorilor și s-a consultat cu privire la mai multe legi importante cu Comisia de la Veneția. Cu toate acestea, „Moldova trebuie să asigure un proces transparent, bazat pe merite, de numire în funcție în organele de bază judiciare și de urmărire penală, inclusiv numirea unui nou procuror general”.

PASUL 2 – Realizat

Eliminarea deficiențelor din legislație identificate de ODIHR/OSCE, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei

Raportul CE menționează că noul Cod Electoral adoptat de Parlamentul Republicii Moldova a eliminat neconcordanțele din legislația electorală.

În raport  se mai precizează despre ultimele modificări operate la Codul Electoral, care implică restricții privind participarea la alegeri a reprezentanților partidelor neconstituționale. Vă reamintim că această decizie a fost aprobată mai întâi de Comisia Națională pentru Situații de Urgență, iar ulterior, în aceeași zi, Parlamentul a introdus aceste modificări la Codul Electoral în două lecturi deodată. Totodată, Comisia Electorală Centrală nu a emis un aviz privind acest proiect de modificare.

CE a menționat în raport că Comisia de la Veneția ar trebui să se expună privitor la aceste modificări, dar și privitor la conformitatea lor cu standardele europene.

Raportul CE mai precizează că încă 9 legi au fost trimise spre examinare Comisiei de la Veneția.

PASUL 3 – Nefinalizat

Realizarea angajamentelor de combatere a corupției la toate nivelurile

Raportul CE indică faptul că Moldova a făcut câțiva pași în lupta împotriva corupției. De exemplu, Procuratura Generală a Republicii Moldova și Procuratura Europeană au semnat un acord de cooperare. Parlamentul a adoptat și modificări suplimentare la Codul de procedură penală, care fac posibilă sistematizarea procedurilor judiciare și reducerea duratei acestora.

Cu toate acestea, în raport se afirmă că „nu s-au înregistrat progrese semnificative în examinarea cazurilor răsunătoare de corupție”. Moldova „trebuie să asigure funcționarea instituțiilor care luptă împotriva corupției  luând în considerare structura organizatorică și asigurarea cu resurse suficiente”.

PASUL 4 – Nefinalizat

Implementarea angajamentului de „dezoligarhizare” prin eliminarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice

Comisia Europeană a remarcat că Moldova a adoptat un plan strategic de deoligarhizare. În special, modificări la Codul Electoral și Codul Penal au făcut posibilă rezolvarea problemei supravegherii și controlului finanțării partidelor politice. Dar Moldova trebuie să continue implementarea planului de deoligarhizare.

PASUL 5 – Realizat

Consolidarea luptei împotriva criminalității organizate

CE a remarcat că Moldova a adoptat un mecanism extins de confiscare, a modificat Legea „Cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului” și a aprobat, de asemenea, un program național de recuperare a activelor. Ca urmare „a devenit posibilă confiscarea bunurilor cedate de persoanele condamnate către terți și confiscarea bunurilor în lipsa persoanei condamnate. Datorită acestor reglementări și implementării lor, au fost confiscate bunuri ce au aparținut unor oligarhi renumiți”, se arată în raport.

De asemenea, în raport se afirmă că Moldova și-a asumat în mod repetat angajamente și a făcut progrese în lupta împotriva traficului ilegal de arme, droguri, traficului de ființe umane și contrabandei de imigranți.

PASUL 6 – Realizat

Creșterea capacității de a realiza reforme și de a furniza servicii publice de calitate, inclusiv prin accelerarea implementării reformei administrației publice

Raportul CE menționează că în martie 2023, Moldova a adoptat o nouă Strategie de reformare a administrației publice pentru perioada 2023-2030. Această strategie presupune, printre altele, reforma administrativă: unificarea voluntară a localităților pentru consolidarea resurselor administrative. Comisia Europeană a salutat, de asemenea, crearea în Moldova a unui „număr semnificativ” de noi funcții „pentru consolidarea capacității instituțiilor care lucrează pentru aderarea la UE” și majorarea salariilor pentru unele categorii de funcționari publici.

PASUL 7 – Realizat

Finalizarea reformei gestionării finanțelor publice, inclusiv îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile de guvernare

CE a remarcat că guvernul a adoptat Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru 2023-2030. Moldova a adoptat, de asemenea, norme legislative în domeniul investițiilor de capital public și a achizițiilor publice de cost scăzut, precum și Programul național de dezvoltare a sistemului de achiziții publice. „Astfel, țara a stabilit un singur set de reguli pentru proiectele de investiții finanțate de la bugetul de stat”, se arată în raport.

PASUL 8 – Realizat

Creșterea implicării societății civile în procesele decizionale de la toate nivelurile

Raportul indică faptul că Moldova a creat o Platformă de dialog și participare a societății civile la procesul decizional al Parlamentului și a adoptat, de asemenea, un nou program de dezvoltare a ONG-urilor. „Este important să se continue implicarea sistematică a reprezentanților societății civile în consultările publice, să se mențină transparența și promptitudinea în formarea agendei parlamentare și să fie finalizat regulamentul parlamentului”, a menționat CE.

PASUL 9 – Realizat

Consolidarea protecției drepturilor omului, în special în cazul grupurilor vulnerabile, și solidificarea angajamentelor de a consolida egalitatea de gen și de a combate violența împotriva femeilor

Raportul precizează că Moldova a introdus Convenția de la Istanbul în legislația națională. „Țara a adoptat programe pentru promovarea și asigurarea egalității de gen, sprijinirea romilor și implementarea unei strategii de consolidare a relațiilor interetnice”, a subliniat CE.

În ciuda acestui fapt, reprezentanții minorităților – persoane cu nevoi speciale, lesbiene, gay, bisexuali, transgender, intersexuali, queer și romi continuă să se confrunte cu discriminare, inclusiv pe piața muncii, notează raportul CE.

Comisia a atras atenția și asupra condițiilor proaste din închisori. „Problemele de supraaglomerare a închisorilor, accesul insuficient la îngrijiri medicale și lipsa de investigare a cazurilor de posibil abuz și violență rămân în mare parte nerezolvate”, se arată în raport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: