presedinte.md

„A fost pe front telegrafist în Armata Română”. Trei veterani de 98, 100 și 105 ani – vizitați de Sandu, Grosu și Recean

În ajun de 9 mai, șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean au fost în vizită la trei veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Maia Sandu l-a vizitat pe Ion Mereacre din satul Costești, în vârstă de 98 de ani. Igor Grosu a fost la Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești, care recent a împlinit 105 ani. Potrivit lui Grosu, Constantin Cojocari a fost pe front ca telegrafist în Armata Română iar după război a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de 9 ani. Dorin Recean a fost la Alexei Eremciuc din satul Grigorăuca, raionul Sângerei, care în luna martie a sărbătorit 100 ani. Potrivit șefei statului, azi în Moldova mai sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial. 

Maia Sandu a fost în vizită la Ion Mereacre. Potrivit șefei statului, el este unul dintre cei 500 de oameni din satul Costești care au fost recrutați în cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 170 dintre ei au revenit acasă. „Am avut o discuție emoționantă cu domnul Mereacre, care, la doar 18 ani, în 1944, a fost trimis pe front. Speranța lui este ca cei 4 copii, 10 nepoți și 19 strănepoți ai săi, dar și întreaga Moldovă, să nu mai cunoască niciodată ororile războiului și să se bucure de viață, în pace. I-am mulțumit lui Ion Mereacre pentru sacrificiul făcut, pentru dragostea de patrie și pentru că, alături de nenumărați eroi, a contribuit la readucerea păcii pe continentul european”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Șefa statului a adăugat că azi în Moldova mai sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.

Igor Grosu a fost în vizită la Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești.

„Recent, a împlinit 105 ani trăiți cu demnitate, corectitudine și cu respect față de țară și oameni. (…) Mi-a povestit experiențele sale de război, cum din 1942 – 1944 a fost pe front ca telegrafist în Armata Română, cum în una din misiuni a trebuit să facă cu bicicleta 600 km din suburbia Iașiului la București pentru a transmite un mesaj important. Fiica sa, Ludmila, ne-a povestit că atât cât a putut, până la 102 ani, domnul Constantin a continuat să fie activ, inclusiv să meargă pe bicicletă. (…) După război, în 1951 a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de 9 ani. Dar în toți acești ani nu a uitat de casă, iar la mii de kilometri a luptat pentru dreptate, pentru familie, valori. A revenit ulterior în satul de baștină unde s-a încadrat la munca în câmp, apoi ca șofer, dar mereu și-a făcut munca corect și onest”, a comunicat Grosu.

Dorin Recean a fost la Alexei Eremciuc.

„Ca mulți alți oameni din Republica Moldova, a plecat pe front pentru a lupta contra nazismului și pentru a aduce pace lumii. A revenit acasă, în satul Grigorăuca, raionul Sângerei, mult timp după terminarea războiului, în anul 1946. Recent, în luna martie a acestui an, Alexei Eremciuc a sărbătorit 100 de ani de viață – timp în care a crescut șase copii, doisprezece nepoți și unsprezece strănepoți și este un exemplu de onoare și demnitate pentru întreaga comunitate. Am fost în vizită la domnul Alexei pentru a-i mulțumi pentru curajul pe care l-a avut în timpul războiului”, a declarat Recean.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Risc de fraudare”: PSDE critică PAS, după ce Guvernul și-a asumat să „găzduiască” sistemul „Alegeri”

Partidul Social Democrat European (PSDE) acuză guvernarea PAS de „acțiuni concertate” pentru a „controla procesul electoral” din Republica Moldova, cu scopul de a „influența rezultatul” alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025. Într-un comunicat de presă, PSDE afirmă că Executivul a preluat „abuziv” controlul asupra Sistemului Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS), transferându-l din subordinea Comisiei Electorale Centrale (CEC) către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), o instituție aflată în subordinea directă a Guvernului.

„Mai grav, acest lucru s-a făcut cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor, în totală contradicție cu recomandările internaționale privind stabilitatea cadrului electoral înaintea unui scrutin. PSDE împărtășește în totalitate îngrijorările exprimate public de partidele CUB, PNM și Voința Poporului și consideră că suntem în fața unui risc real și calculat de fraudare a alegerilor”, se arată în declarație.

Social-democrații mai afirmă că transferul controlului asupra infrastructurii electorale a fost precedat de „demiterea netransparentă” a șefului STISC, pentru ca Guvernul „să poată controla instituția înainte de alegeri”.

„Este o strategie clară de centralizare a puterii și de control politic absolut asupra instituțiilor-cheie ale statului. Guvernarea PAS a reușit ceea ce niciun alt partid nu a îndrăznit după 2009: capturarea completă a instituțiilor. Astăzi, nu mai putem vorbi de separația puterilor în stat. În Moldova condusă de PAS, instituțiile au devenit instrumente de luptă politică, iar democrația este doar o vorbă goală în discursurile de la Bruxelles”, afirmă PSDE.

Potrivit PSDE, această preluare va avea efecte directe asupra alegerilor.

„CEC nu va mai avea control efectiv, fizic și logic asupra infrastructurii electorale. STISC – controlat politic – are acces total la datele alegătorilor, la modificarea prezenței la vot, la raportările preliminare și la manipularea backup-urilor. Nu există audit independent și acces jurnalizat transparent la sistem – ceea ce permite intervenții necontrolate și imposibil de verificat. Legitimitatea viitorului Parlament este pusă sub semnul întrebării încă dinainte de ziua votului”, susține formațiunea.

În replică la argumentele Guvernului, potrivit cărora „este o practică obișnuită ca infrastructura tehnică să fie găzduită de instituții specializate în securitate cibernetică”, PSDE cere exemple concrete de astfel de cazuri în alte democrații.

„Vă ascundeți după formulări generale, dar evitați esența: Moldova nu mai funcționează ca o democrație. Este o guvernare monopolistă care refuză auditul, controlează presa, ignoră recomandările OSCE și folosește instituțiile pentru a-și menține puterea”, susține partidul.

În context, formațiunea PSDE solicită „anularea imediată a transferului SIAS „Alegeri” către STISC și revenirea sa sub controlul exclusiv al CEC, un audit tehnic internațional, cu participarea tuturor partidelor și a societății civile și garanții legislative clare, pentru ca infrastructura electorală să nu poată fi controlată de Executiv”.

    „Dragi cetățeni, votul vostru este în pericol. Fără un sistem electoral sigur și transparent, alegerile nu mai au nicio valoare democratică”, menționează PSDE, cerând sprijinul partenerilor internaționali.

    NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al PAS, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

    ***

    Amintim că președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor.

    Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

    Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

    Cu o reacția a venit marți seara și deputatul PAS, Radu Marian, care a acuzat liderii de partid de falsuri.

    „Niște reprezentanți ai unor partide pro-europene au ieșit azi în conferință de presă și au aruncat falsuri greu de imaginat la adresa guvernării, fără niciun fel de dovadă! Recunosc, am rămas surprins! Mă așteptam la așa ceva de la politicienii pro-ruși corupți și trădători, dar nu de la politicieni care se consideră pro-europeni. Dacă ei cred că așa ajută la îndeplinirea obiectivului de aderare la UE, dând apă la moară la cele mai ridicole teorii ale conspirației ale rușilor, treaba lor! Alegătorii îi vor judeca“, a scris politicianul într-o postare.

    Nu mai sunt articole de afișat.
    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: