Facebook/Natural Gaz D.C.

A promis „să rezolve” problema gazului în Transnistria și a intrat în atenția SIS. Ce spune Vicol despre audieri

Fostul director al Metalferos și Chișinău-Gaz, Arcadie Vicol, a fost audiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pe 15 ianuarie. Informația, apărută inițiat în presă – pe surse, a fost confirmată de premierul Dorin Recean. Presa a scris că Vicol este suspectat de trădare de patrie și activități în favoarea Rusiei, prin implementarea unor scheme de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Într-o discuție cu NewsMaker, coproprietarul companiei Natural Gaz Arcadie Vicol a confirmat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaze în regiune. Potrivit acestuia, este vorba despre gaz european. „Dacă Tiraspolul își va exprima dorința de a colabora cu noi, acest gaz va fi achiziționat de pe piețele europene”, a comunicat el, totodată a negat că a fost „interogat” de SIS. „Am avut o discuție pe tema contractului încheiat”, a menționat Vicol. 

În timpul unor declarații din data de 15 ianuarie, Dorin Recean a fost întrebat de un jurnalist dacă confirmă informațiile din presă că Arcadie Vicol este audiat de SIS și că acesta este acuzat de „trădare de patrie și activități dușmănoase în favoarea Federației Ruse”. „Potrivit unor surse, acesta urma prin scheme obscure să aducă gaz în regiunea transnistreană”, a continuat jurnalistul.

„Cunosc aceste audieri, ele încă continuă și noi nu vom permite absolut nimănui să facă parte din scenariul agresiunii hibride a Rusiei aici, la Chișinău”, a comunicat Dorin Recean pe 15 ianuarie, urmare a ședinței Guvernului.

Ulterior, într-o discuție cu NewsMaker, coproprietarul companiei Natural Gaz Arcadie Vicol a confirmat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaze în regiunea transnistreană. Potrivit acestuia, este vorba despre gaz european, care urma să fie achiziționat de pe burse și livrat în Transnistria contra cost.

„Noi nu livrăm gaz rusesc și nu cumpărăm gaz rusesc. Cumpărăm gaz în Europa și îl livrăm consumatorilor finali. Dacă Tiraspolul își va exprima dorința de a colabora cu noi, acest gaz va fi achiziționat de pe piețele europene și livrat la Tiraspol. Acordul prevede plata gazului și plata TVA-ului pentru importul gazului în Moldova”, a comunicat Vicol.

El a adăugat că este vorba despre un volum de 2-3 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Vicol a ezitat să răspundă când va începe livrarea gazului, menționând că, deocamdată, este vorba despre un acord-cadru. Potrivit lui, Moldova va primi aproximativ 3 milioane de lei pe zi sub formă de taxe.

Întrebat de NM despre gazul umanitar rusesc menționat de Vadim Krasnoselski, acesta a precizat că nu cunoaște subiectul.

Vicol a negat, de asemenea, informația conform căreia ar fi fost interogat de SIS. „Nu am fost interogat de nimeni. Am avut o discuție pe tema contractului încheiat, nu au existat niciun fel de acuzații”, a comunicat acesta.

Menționăm, informația că Arcadie Vicol a fost audiat de SIS a fost publicată inițial, pe surse, de către portalul Deschide.md.

***

Amintim că, pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Republicii Moldova Maia Sandu pe 14 ianuarie. În timpul unei conferințe de presă de după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Maia Sandu a declarat că știe despre această vizită și că Chișinăul încurajează soluționarea problemei, astfel încât locuitorii regiunii transnistrene să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI.

Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Acesta a dat asigurări că, în curând, Rusia va furniza gaz în stânga Nistrului, în calitate de „ajutor umanitar”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinău.md

Avizele pentru taxa de salubrizare stârnesc „nemulțumiri”? Primăria Chișinău acuză ASP de erori în bazele de date

Primăria municipiului Chișinău a anunțat pe 3 iulie că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, Agenția Servicii Publice (ASP), care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

Dificultățile și nemulțumirile apărute în legătură cu primirea avizelor de plată a taxei pentru salubrizare sunt cauzate de erori majore în generarea listei contribuabililor – responsabilitate ce aparține în totalitate instituției centrale, Agenției Servicii Publice. În conformitate cu Decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 9/2 din 23 iulie 2024, taxa de salubrizare pentru anul 2024 se aplică exclusiv persoanelor domiciliate în municipiul Chișinău la data de 31 decembrie 2024. În vederea aplicării corecte a taxei, Primăria a solicitat în mod repetat, inclusiv în luna februarie 2025, transmiterea directă a listei cu persoanele domiciliate către autoritatea publică locală”, a comunicat Primăria capitalei.

Instituția a spus că ASP ar fi refuzat în fiecare an, inclusiv în 2025, să transmită datele Primăriei, invocând faptul că acestea pot fi furnizate doar către Serviciul Fiscal de Stat, singurul operator al Sistemului Informațional Automatizat. „Drept urmare, datele au fost livrate direct către SFS, fără posibilitatea Primăriei de a verifica sau corecta informațiile”, a menționat instituția.

Potrivit primăriei, în lista generată, s-au constatat mai multe neconformități, printre care:

  • includerea persoanelor decedate în anul 2023;
  • includerea persoanelor radiate de la domiciliu în 2023;
  • includerea persoanelor fără domiciliu (cu adresă nespecificată);
  • includerea persoanelor care nu împliniseră vârsta de 18 ani până la 31.12.2024;
  • includerea pensionarilor – peste 8 000 de persoane care, conform deciziei CMC, sunt scutiți de plata taxei.

Primăria a menționat că toate categoriile respective au fost explicit excluse din categoria contribuabililor prin decizia Consiliului Municipal, iar aceste criterii au fost comunicate „clar” către Agenția Servicii Publice, care este responsabilă de generarea bazei de date.

Ulterior, după semnalările Primăriei privind numărul exagerat de persoane incluse pe lista contribuabililor, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, care a recepționat lista și a procesat-o tehnic, a reușit să excludă pensionarii din baza de date. Totuși, restul erorilor nu au putut fi identificate la acel moment, întrucât Primăria nu a avut acces direct la listele generate de ASP.

Aceste disfuncționalități sunt cauza formării cozilor mari la ghișeele Primăriei și a avalanșei de solicitări de clarificare venite din partea cetățenilor. Subliniem că aceste erori nu sunt imputabile Primăriei, ci se datorează modului defectuos în care ASP generează anual baza de date, fără corelare cu situația reală și cu cerințele stabilite legal de autoritatea publică locală”, a adăugat instituția.

Primăria municipiului Chișinău a precizat că a expediat o solicitare către ASP, de revizuire „urgentă” a listei transmise, conform criteriilor solicitate inițial.

NM a solicitat un comentariu din partea Agenției Servicii Publice, însă, deocamdată, nu avem un răspuns.

***

Taxa de salubrizare din municipiul Chișinău constituie 120 de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: