Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a numit retragerea acuzațiilor împotriva judecătorilor din cazul „Laundromatului rusesc” precum și reintegrarea unora dintre aceștia în funcție, „eșecul” și „neîndeplinirea obligațiilor”. „Aceasta este o crimă, mult mai gravă decât frauda bancară. Au fost scutiți de acuzații și restabiliți în funcție. Asta înseamnă că la șase ani după cele întâmplate nimeni nu a fost pedepsit pentru aceste infracțiuni ”, a spus Michalko la 30 octombrie, la postul de televiziune Jurnal TV, în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră.
„Nu a fost pronunțat niciun verdict. Ședințele judecătorești din cazul Șor sunt amânate, participanții sunt eliberați. Acesta este eșecul Moldovei, neîndeplinirea obligațiilor asumate față de partenerii internaționali în domeniul justiției. În plus, acesta este un semnal foarte prost pentru societate”, a subliniat diplomatul.
Amintim că în septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”.
Judecătorii ar fi fost scoși de sub urmărirea penală pe motiv că nu a fost constatată componența de infracțiune.
Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de dolari. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate.
Menționăm că pe 30 octombrie, reprezentantul oficial al Uniunii Europene pentru politica externă Peter Stano la un briefing de presă, a declarat că „retragerea acuzațiilor privind spălarea banilor împotriva a treisprezece judecători anchetaţi pentru implicarea lor în aşa-numitul „Laundromat rusesc”, încalcă grav angajamentele asumate de autoritățile moldovenești în domeniul combaterii corupției și spălării banilor. ”
Oficialul a menționat că decizia procuraturii de a renunța la acuzațiile împotriva judecătorilor contrazice intenția declarată a autorităților de a lupta împotriva spălării banilor și corupției. Stano a fost, de asemenea, revoltat de faptul că întregul proces de achitare a judecătorilor a avut loc cu ușile închise.