internethaber.com

„Acest fapt subminează credibilitatea instituțiilor de stat”. UE este revoltată de decizia Procuraturii Anticorupție de a retrage acuzațiile privind spălarea banilor împotriva judecătorilor implicați în aşa-numitul „Laundromat rusesc”

Retragerea acuzațiilor privind spălarea banilor împotriva a treisprezece judecători anchetaţi pentru implicarea lor în aşa-numitul „Laundromat rusesc”, încalcă grav angajamentele asumate de autoritățile moldovenești în domeniul combaterii corupției și spălării banilor. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Uniunii Europene pentru politica externă Peter Stano la un briefing de presă.

Oficialul a menționat că decizia procuraturii de a renunța la acuzațiile împotriva judecătorilor contrazice intenția declarată a autorităților de a lupta împotriva spălării banilor și corupției. Stano a fost, de asemenea, revoltat de faptul că întregul proces de achitare a judecătorilor a avut loc cu ușile închise.

„UE consideră nejustificat faptul că procedurile judiciare împotriva judecătorilor, desfăşurate în spatele uşilor închise, au avut loc fără nicio justificare pertinentă şi nerespectând principiul necesar al transparenţei,” a spus Peter Stano.

Stano a subliniat, de asemenea, că UE va urmări îndeaproape alegerile prezidențiale din Moldova.

„Alegerile din această duminică vor reprezenta un moment crucial în parteneriatul dintre Moldova și UE. R. Moldova este un partener important pentru UE. Noi o să urmărim atent procesul din timpul alegerilor. Noi sperăm că alegerile vor fi transparente și vor întruni standardele democratice, iar cetățenii să-și exprime votul”, a mai menționat oficialul european.

Amintim că în septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”.

Judecătorii ar fi fost scoși de sub urmărirea penală pe motiv că nu a fost constatată componența de infracțiune.

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de dolari. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: