Acțiune de susținere a Palestinei, organizată la Parlamentul din Chișinău. Comunitatea Evreiască reacționează: „Nu susțineți terorismul!”
Full Article 4 minutes read

Acțiune de susținere a Palestinei, organizată la Parlamentul din Chișinău. Comunitatea Evreiască reacționează: „Nu susțineți terorismul!”

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova își manifestă public îngrijorarea în legătură cu organizarea, la Chișinău, pe 19 octombrie, a unui protest „împotriva genocidului” din Autoritatea Palestiniană, devastată de război. Comunitatea susțin că sprijinul pentru palestinieni se egalează cu sprijinul pentru gruparea Hamas, care a declanșat pe 7 octombrie un conflict militar în Israel. Ei fac apel, în acest context, către membrii societății civile, liderii de opinie publică și apărătorii drepturilor omului să „nu susțină actele de terorism” și să „nu cedeze propagandei informaționale”, dar să contribuie la menținerea unui „climat de bună vecinătate” și „înțelegere reciprocă”.

„Organizarea unui astfel de miting în fața principalului organ legislativ al țării, Parlamentul, autorizația de a-l desfășura, precum și poziția susținătorilor din rândul societății civile din Moldova, stârnește îngrijorări profunde și transmite un semnal de înrăutățire a climatului în societatea noastră”, se arată în apelul lansat de Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

Precizăm că activiștii civici Constanța Dohotaru și Vitalie Sprînceană au anunțat că organizează un protest pe 19 octombrie, în fața Parlamentului Republicii Moldova, „contra genocidului din Palestina”. Pe pagina de Facebook deschisă în contextul evenimentului, organizatorii manifestației precizează că „a susține poporul Palestinei, nu este egal cu a susține Hamas”.

„Urmărim online cu groază genocidul care se petrece acum în Gaza și Cisiordania, Palestina. În Gaza, două milioane de palestinieni și palestiniene, dintre care un milion (50%) sunt copii, se află sub bombardamente intense continue din partea statului ocupant Israel. (…) Ne dorim oprirea acestui ciclu nesfârșit al violenței și repunerea în drepturi a grupurilor de oameni care de zeci de ani sunt victimele unor politici de ocupație, blocadă și ucidere sistemică din partea statului Israel. (…) În acest context, considerăm cel puțin injustă atitudinea acelor state, inclusiv Republica Moldova, care susțin exclusiv o parte și închid ochii la suferințele celeilalte”, precizează organizatorii protestului anunțat la Chișinău.

Amintim că Guvernul Israelului a anunțat oficial, pe 8 octombrie, că instituie stare de război pe întreg teritoriul țării. Decizia a fost luată urmare a atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început pe 7 octombrie. Israelul a anunțat oficial decesul a cel puțin 1400 de oameni, de la începutul conflictului militar și rănirea altor peste patru mii. Din numărul total al victimelor, aproximativ 152 de morți și 141 de dispăruți aveau cetățenie străină (inclusiv dublă cetățenie). Numărul deceselor și a răniților crește de la o zi la alta și în Fâșia Gaza, atacată intensiv cu rachete. În ultimul atac masiv, asupra unui spital din centrul Gaza, cel puțin 800 de oameni și-au pierdut viața. Grupările palestiniene și Israelul s-au acuzat reciproc de atac. După bombardarea spitalului, mii de oameni au ieșit în stradă în Egipt, Tunisia, Iordania, Turcia, Siria, Liban, Yemen, Iran și Palestina. Manifestațiiau scandat mesaje de tipul „răzbunare față de evrei” și au acuzat Statul Israel de genocid. De asemenea, unii arabi au cerut pornirea unui „război sfânt” împotriva evreilor din Israel. Detalii AICI.

De menționat că, oficial, în Israel se află aproximativ 13 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău au instituit o Celulă de Criză pentru a analiza situația de securitate din Israel, condamnând public atacurile împotriva acestei țări. Pe 11 octombrie, MAIEI a anunțat că un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Pe 18 octombrie, armata israeliană a publicat o actualizare potrivit căreia, în total, de la începutul conflictului militar, doi moldoveni și-ar fi pierdut viața în Israel. NM a contactat MAEIE pentru un comentariu. Diplomația de la Chișinău a precizat că documentează informația și că va veni cu precizări ulterior.

De la începutul conflictului militar dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza, 1.204 cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors acasă prin intermediul curselor aeriene regulate, în timp ce 415 cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, este, însă, încă în așteptarea permisiunii din partea Egiptului, pentru a putea să își evacueze cetățenii din Fâșia Gaza care au solicitat ajutor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: